Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο «μενού» της συνάντησης Κοτζιά-Μπαν Κι Μουν

Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο «μενού» της συνάντησης Κοτζιά-Μπαν Κι Μουν

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση επανατοποθέτησης του Κυπριακού σε νέα διαπραγματευτική βάση, ώστε να μετατοπιστεί από την ατζέντα που θέτει η Τουρκία, δηλαδή τον εκ των προτέρων διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Κυπριακής ΑΟΖ, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Επίσης, αποκάλυψε ότι εξελίσσεται ο διάλογος με την ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο, με στόχο μια συμφωνία πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών

Η δήλωσή του κ. Κοτζιά για την ανάγκη αποχώρησης της Τουρκίας(και των στρατευμάτων της ) από την Κύπρο μέσω της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, αλλά και ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία από 11-14 Μαίου. Προφανής στόχος είναι να θέσει και η ελληνική πλευρά  εκ των προτέρων, την  δική της ατζέντα στο θέμα της ασφάλειας που απασχολεί πολύ έντονα και την Αθήνα και την Λευκωσία

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό,  ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι  είπε στον Γενικό Γραμματέα ότι είναι ένα ζήτημα που , όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας. Και ταυτόχρονα, πρόσθεσε, « η Ελλάδα , ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε  και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο». Το θέμα των εγγυήσεων είναι παλιό όσο και το Κυπριακό, αλλά η επίκαιρη επαναφορά του θέματος από την ελληνική  κυβέρνηση αποσκοπεί στο να μεταφερθεί η συζήτηση και στις τουρκικές ευθύνες στην Κύπρο.

Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αν δεν συμβεί αυτό, είπε ο υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρόκειται για μια λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή για μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε. Άρα για εμάς, σημείωσε, ως εγγυήτρια δύναμη, η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτονται καλά, το μήνυμα κατεγράφη και νομίζω είναι πια σε όλους γνωστό, από την Αμερικανική Κυβέρνηση μέχρι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Κέρι  είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Στις 11 Μαίου ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη , όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη , στις  12  του μηνός θα έχει  διμερείς συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ  στις  13 και 14 θα πάρει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Επί τάπητος το θέμα της ονομάσιας της ΠΓΔΜ 

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της ονομασίας  και  ότι τον ενημέρωσε «για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπου όπως είπε του να  προχωρήσουν οι δύο χώρες Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι αρχικά δεν υπήρξε απάντηση, αλλά τελικά τα Σκόπια συμφώνησαν. Στην συνέχεια έγινε ανταλλαγή καταλόγων ανταλλαγή καταλόγων- σημείων για  ΜΟΕ και υπάρχει, όπως τις τελευταίες ημέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο.

Ο κ. Κοτζιάς  είπε ότι ενημέρωσε  τον κ. Νίμιτς ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί  ο διάλογος και να λάβει (σς ο γενικός γραμματέας)υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης. Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τις εξελίξεις αυτές, σημαίνει ότι ο διάλογος με την ΠΓΔΜ γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΟΗΕ

Ο Μπαν Κι Μουν  ενημερώθηκε επίσης από τον Έλληνα υπουργό και για την πρωτοβουλία του σχετικά  με την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και γενικότερα, της πολυεθνικότητας και της πολυ-θρησκευτικότητας στην περιοχή. Η πρωτοβουλία αφορά, όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουν επιτευχθεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στην περιοχή .

Ο κ. Κοτζιάς έκανε και ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας,  ικανών Ελλήνων – και πανεπιστημιακών και άλλων στελεχών – που έγινε ευμενώς αποδεκτή και πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος και από αυτή την πλευρά.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα, του υπευθύνου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα  Άμος Χόσταιν ο κ . Κοτζιάς είπε ότι «μας ειπώθηκε ότι θα φέρει μια πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για αξιοποίηση της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου και ελπίζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα και στο συνάδελφό μου κ. Τζον Κέρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή