Πούτιν – Ολάντ τιμούν τη μνήμη των Αρμενίων

Πούτιν – Ολάντ τιμούν τη μνήμη των Αρμενίων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι ώς τη Βηρυτό, η αρμενική διασπορά τίμησε χθες τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την έναρξη της γενοκτονίας 1,5 εκατ. ομοεθνών της, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στη συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 60 χώρες. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολτς, και της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θυμόμαστε τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917 και απαιτούμε να αναγνωριστούν ως γενοκτονία», δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ δικαιολογία για τη μαζική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο, που είχε σηκωθεί όρθιο για να τον τιμήσει, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς της χριστιανικής πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας με τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ξένους ηγέτες που ήρθαν «για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στις ανθρώπινες αξίες, για να πουν ότι τίποτα δεν ξεχάστηκε, ότι ύστερα από 100 χρόνια θυμόμαστε ακόμα». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αρμενίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων, μια εντυπωσιακή στήλη ύψους 44 μ., συνοδευόμενος από ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν από ένα κίτρινο γαρίφαλο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει, μέχρι τώρα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας εκνευρισμό στην Αγκυρα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χοακίμ Γκάουκ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία», στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής για τα θύματα της σφαγής, στο Βερολίνο. Ο κ. Γκάουκ αναγνώρισε την ευθύνη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, συμμάχου των Οθωμανών στον Α΄ Π.Π., για την τραγωδία των Αρμενίων.

Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε, στην προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του για την επέτειο, να εκφέρει τον όρο «γενοκτονία», μιλώντας για «τρομερό μακελειό». Το γεγονός αυτό προκάλεσε απογοήτευση στην αρμενική διασπορά, με τον εκπρόσωπό της, Μπράιαν Αρντούνι, να κάνει λόγο για «ρητορική γυμναστική» του Αμερικανού προέδρου.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία τίμησε χθες τα 100 χρόνια από την έναρξη της μάχης της Καλλίπολης, που έφερε την οθωμανική Τουρκία αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της γαλλοβρετανικής Αντάντ. Στη σχετική τελετή παρευρέθησαν οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Τόνι Αμποτ και Τζον Κέι, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του Χάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή