Πολεμική διένεξη χωρίς τέλος στην περιοχή της Υεμένης

Πολεμική διένεξη χωρίς τέλος στην περιοχή της Υεμένης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Την προσπάθεια να προσεγγίσει την Υεμένη εγκατέλειψε χθες ιρανική νηοπομπή, η οποία –σύμφωνα με τις ΗΠΑ– μετέφερε όπλα για τους αντάρτες Χούτι, την ώρα που οι βομβαρδισμοί από αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της συνεχίζονταν εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Η πολεμική διένεξη έχει οξύνει την ένταση μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της σιιτικής ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν, που στηρίζει τους αντάρτες Χούτι, δημιουργώντας την προοπτική η Υεμένη να καταστεί πεδίο νέου πολέμου διά αντιπροσώπου μεταξύ των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών τής υποστηριζόμενης από το Ριάντ κυβέρνησης της Υεμένης, Ριγιάντ Γιασίν, κατηγόρησε την Πέμπτη την Τεχεράνη για προσπάθεια παραβίασης του ναυτικού αποκλεισμού, περιγράφοντας τον πόλεμο ως «ιρανικό σχέδιο, με εκτελεστή την πολιτοφυλακή των Χούτι».

Η νηοπομπή, αποτελούμενη από εννέα πλοία άλλαξε χθες πορεία, υποκύπτοντας στην έμμεση πίεση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούσβελτ» και των πλοίων συνοδείας του, τα οποία παρακολουθούσαν από διακριτική απόσταση τα επτά ιρανικά εμπορικά και δύο πολεμικά πλοία. «Οι Ιρανοί ενδέχεται, ωστόσο, να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή πορεία και να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις υεμενίτικες ακτές» σημείωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Τεχεράνη, παρότι στηρίζει διπλωματικά τους Χούτι, αρνείται επίμονα ότι εξοπλίζει το αντάρτικο, έχοντας μάλιστα καταθέσει ειρηνευτικό σχέδιο στον ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας όλων των πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή