Εχουν βάλει στο μάτι και το «ταμείο» των ΔΕΚΟ ύψους 852 εκατ. ευρώ

Εχουν βάλει στο μάτι και το «ταμείο» των ΔΕΚΟ ύψους 852 εκατ. ευρώ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετρητά ύψους 852 εκατ. ευρώ που διαθέτουν τα ταμεία των 5 εισηγμένων ΔΕΚΟ δείχνει να έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαΐου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, οι 5 εισηγμένες διέθεταν ταμειακά διαθέσιμα 851,378 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) τότε τα διαθέσιμα μετρητά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Η αφορμή για τα σχέδια της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

Η διοίκηση του ΟΛΘ υποχρεώθηκε μετά παρέμβαση των εκπροσώπων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να μεταβάλει τη μερισματική πολιτική της εταιρείας για το 2015, καθώς δήλωσε πως θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή 1,95 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,70 ευρώ που είχε δηλώσει περίπου πριν από ένα μήνα. Ετσι ο ΟΛΘ θα μοιράσει στους μετόχους του 19,6 εκατ. ευρώ (τα 15 εκατ. ευρώ θα τα εισπράξει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο), δηλαδή το 92% των καθαρών κερδών της χρήσης 2014 (21,3 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στη χρηματιστηριακή κοινότητα εάν θα έχουμε αναθεωρήσεις στη μερισματική πολιτική των εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος. Συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια τακτική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου, καθώς η εταιρεία έχει το δεύτερο υψηλότερο ταμείο μετά τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή 0,20 ευρώ ανά μετοχή, εκτός βέβαια εάν επαναληφθεί η εικόνα του ΟΛΘ και υπάρξει παρέμβαση των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ για αύξηση του διανεμηθέντος μερίσματος. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για το 2014 έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,036 ευρώ έναντι 0,120 ευρώ το 2013, στην ΕΥΑΘ το προτεινόμενο μέρισμα είναι 0,121 ευρώ έναντι 0,282 ευρώ το 2013. Στη ΔΕΗ που επανήλθε σε κερδοφόρο χρήση το 2014 η διοίκηση έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει στην ετήσια τακτική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,050 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή