Η φεμινιστική προσέγγιση της κ. Κλίντον

Η φεμινιστική προσέγγιση της κ. Κλίντον

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώτη ομιλία της Χίλαρι Κλίντον μετά την αναγγελία της υποψηφιότητάς της για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν μια ενθουσιώδης έκκληση για τα δικαιώματα των γυναικών. «Είναι εξοργιστικό», υποστήριξε η κ. Κλίντον μιλώντας στη διάσκεψη του οργανισμού Γυναίκες του Κόσμου, «ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον ελεύθερο κόσμο που δεν εγγυάται πληρωμένη άδεια λοχείας».

Εκτός από τις γυναίκες «που τιμωρούνται γιατί έφεραν έναν άνθρωπο στον κόσμο», η Χ. Κλίντον έκανε λόγο για τα δικαιώματα των λεσβιών και των τρανσέξουαλ ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην «πιο συγκλονιστική, απίστευτη, καταπληκτική εγγονή» της, Σάρλοτ Κλίντον-Μετσβίνσκι.

«Η πλήρης συμμετοχή των γυναικών είναι το μεγάλο ανεκπλήρωτο έργο του 21ου αιώνα», επισήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν έκαναν αρκετά για τις γυναίκες.

Η κ. Κλίντον δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη της προς τους Ρεπουμπλικανούς, κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν να περικόψουν τα κρατικά κονδύλια των προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού και ότι κηρύσσουν υποκριτικά τις οικογενειακές αξίες την ίδια στιγμή που απελαύνουν μητέρες, χωρίζοντάς τες από τα παιδιά τους.

«Υπάρχουν μερικοί που θέλουν να γίνουν ηγέτες ενώ προτιμούν να απελάσουν μητέρες που εργάζονται για να προσφέρουν στα παιδιά τους μια καλύτερη ζωή, αντί να ρισκάρουν την οργή των ραδιοφώνων», τόνισε η κ. Κλίντον. «Πολλές από τις πιο μισαλλόδοξες, μισογύνικες και συντηρητικές φωνές των αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ραδιοφωνικές εκπομπές που απευθύνονται σε οδηγούς εγκλωβισμένους στα οχήματά τους τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής».

Η Κλίντον αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες της δικής της οικογένειας και στο γεγονός ότι η μητέρα της αναγκάστηκε σε ηλικία 14 ετών να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. «Οι μητέρες μας, οι αδελφές και οι κόρες μας βρίσκονται στην αιχμή αυτών των αγώνων. Αλλά αυτοί δεν είναι αγώνες μόνο των γυναικών. Είναι οι αγώνες της Αμερικής, οι αγώνες όλου του κόσμου».

Στηλίτευσε, παράλληλα, την ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία, ενώ δεν έλειψαν οι καυστικές αναφορές σε «ιερές αγελάδες» της διεθνούς ελίτ, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο -σύμφωνα με τη Χίλαρι Κλίντον- «δεν είναι ακριβώς κοιτίδα φεμινιστικής σκέψης».

Οι πολέμιοί της

«Ενώ όμως η κ. Κλίντον μιλούσε στη Νέα Υόρκη, οι συνεργάτες της έτρεχαν να σβήσουν τις φωτιές που άναψε ένα βιβλίο που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, αλλά είναι ήδη αμφιλεγόμενο», έγραψε ο «Γκάρντιαν». «Παρότι η εκστρατεία της Κλίντον χαρακτηρίζει το βιβλίο “Clinton Cash”, του Πίτερ Σβάιτσερ, αναξιόπιστο και γραμμένο κατά παραγγελία συντηρητικών κύκλων, στοιχεία από το περιεχόμενό του ήδη δημοσιεύονται στον Τύπο».

Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που βασίζεται στο βιβλίο αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση ορυχείων ουρανίου σε ρωσική εταιρεία που έκανε δωρεά 2,35 εκατ. δολαρίων στην Clinton Global Initiative. Τέλος, ρωσική επενδυτική τράπεζα που προωθούσε τη συμφωνία πλήρωσε 500.000 δολάρια για μια ομιλία του Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή