Ολα του -ινδικού- γάμου δύσκολα

Ολα του -ινδικού- γάμου δύσκολα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χαπ είναι ανεπίσημα τοπικά συμβούλια στη βορειοδυτική Ινδία, τα οποία συνεδριάζουν προκειμένου να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημα αφορά θέματα γάμου και κάστας. Πρόκειται για έναν από τους πιο συντηρητικούς θεσμούς της Ινδίας. Τα συμβούλια αυτά έχουν στο παρελθόν απαγορεύσει τον γάμο μεταξύ ατόμων διαφορετικής κοινωνικής κάστας, ενώ έχουν εμποδίσει τέτοιες ενώσεις ακόμα και μεταξύ κατοίκων του ίδιου χωριού. Επίσης, έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν δώσει εντολή για τη διάπραξη εγκλημάτων τιμής. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν και τον Απρίλιο του 2014, το Σατρόλ Χαπ, το μεγαλύτερο στη Χαριάνα, ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Ινδίας, χαλάρωσε την απαγόρευση στους γάμους μεταξύ ατόμων διαφορετικής κάστας και διευκόλυνε τους κατοίκους των χωριών να παντρευτούν τους γείτονές τους.

Αιτία της απόφασης είναι ο περιορισμός της αναλογίας ανδρών-γυναικών στο κρατίδιο. Υστερα από πολλά χρόνια επιλεκτικών αμβλώσεων που επέτρεπαν τελικά τη γέννηση μόνο αγοριών, η αναλογία των δύο φύλων διασαλεύτηκε. Στη Χαριάνα, παραδείγματος χάριν, υπάρχουν 114 αγόρια για κάθε εκατό κορίτσια. Ετσι, η αναζήτηση νύφης, αναφέρει το περιοδικό The Economist, έχει γίνει πολύ δυσκολότερη και οι νεαροί άνδρες αναγκάζονται να στρέφονται πέρα από τα όρια της κάστας τους, της περιοχής τους ή ακόμα και της πολιτείας τους.

Συνέπειες

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των τάσεων που κρατoύν τα περιφερειακά αυτά συμβούλια υποδεικνύουν την ταχύτητα αλλαγής της ίδιας της Ινδίας, αλλά όχι μόνο. Η μεταβολή οφείλεται και στο ότι οι επίδοξοι γαμπροί κυνηγούν υπερβολικά λίγες νύφες και τις συνέπειες αυτού τις βλέπουμε, κατά κύριο λόγο, στις χώρες όπου ο γάμος ήταν καθολικό φαινόμενο. Ωστόσο, η επιλογή του φύλου του εμβρύου είναι διαδεδομένη πρακτική σε Ινδία και Κίνα, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, κυριαρχεί η αποφυγή του γάμου, με τις γυναίκες να παντρεύονται αργότερα. Ομως, μέχρι πρόσφατα οι δίδυμοι γίγαντες της Ασίας δεν ένιωθαν τις συνέπειες της ανισορροπίας στην αναλογία των φύλων. Τώρα, αρχίζουν να τη νιώθουν.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η «στενότητα» πρόκειται να διαρκέσει για πολλές ακόμα δεκαετίες και τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ θα χρειαστεί Κίνα και Ινδία, που έχουν συνολικό πληθυσμό, 2,6 δισεκατομμυρίων, το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, να βρεθούν σε… αχαρτογράφητα νερά. Ο γάμος αποτελούσε ανέκαθεν στις δύο χώρες μια απαραίτητη σύμβαση, προκειμένου τα μέλη να ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο πρόκειται να αντιδράσουν αυτές οι χώρες αν ο γάμος πάψει να αποτελεί καθολικό θεσμό.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα επίπονες συνέπειες. Σε κάθε κοινωνία, μεγάλος αριθμός νέων ανδρών που δεν έχουν συνάψει γάμο και θα βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους, θα προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας και βίας.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση της προίκας στην Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή