Κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους 250 εκατ. για ψηφιακά έργα

Κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους 250 εκατ. για ψηφιακά έργα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» λήξης χτυπά για τα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΠΨΣ) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Προγράμματος. Σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζει ότι οι προθεσμίες ολοκληρώνονται και μένουν 250 εκατ. ευρώ για απορρόφηση. Επίσης, όπως αναφέρει, απεντάσσει πάνω από 100 έργα που είχαν ενταχθεί στο Επ. Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν κατά την προγραμματική περίοδο που λήγει στο τέλος του έτους.

Η Υπηρεσία συστήνει στην πολιτική ηγεσία του τόπου να ασχοληθεί με τα μεγάλα έργα (Ψηφιακό Σχολείο, Σύζευξις κ.λπ.) προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων. Ακόμη, συστήνει τη διεύρυνση της δράσης «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», η οποία, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, δεν είχε στη συνέχεια αντίστοιχη πορεία.

Πιο αναλυτικά, η ΕΥΔ του προγράμματος προχωρεί στην απένταξη περίπου 120 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έργα προϋπολογισμού από 200.000 ευρώ έως λίγα εκατ. ευρώ το καθένα, τα οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία θέλει να αποφύγει μια πολύ πιθανή επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα έργα που απεντάσσονται είναι όσα απαιτούν διεθνή διαγωνισμό και τα οποία μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαν λάβει προέγκριση. Πρόκειται για έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόσφατα. Αρκετά από αυτά είχαν ενταχθεί μαζικά από την απερχόμενη ηγεσία του τότε υπουργείου Υποδομών, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά τη δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς όσοι έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα αντιστοιχούν μόλις στο 50% του προγράμματος. Στις σκέψεις που γίνονται σχετικά με τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, περιλαμβάνεται τόσο η οριζόντια όσο και η κάθετη επέκταση. Στην οριζόντια διεύρυνση, προβλέπεται η επέκταση της δράσης σε άλλες περιφέρειες που σήμερα δεν συμμετέχουν, ενώ στην κάθετη διεύρυνση, η δράση παραμένει στις οκτώ υφιστάμενες περιφέρειες, αλλά αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο επιλογής των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Εν γένει εκφράζεται για άλλη μια φορά η δυσκολία απορρόφησης των κονδυλίων του προγράμματος. Αν και ο ελληνικό Δημόσιο και η κοινωνία διψούν για έργα και υπηρεσίες πληροφορικής, από το 2007 έως σήμερα, η χώρα απορρόφησε μόλις 450 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο, έχει περιθώριο έξι μηνών να απορροφήσει 250 εκατ. ευρώ. Ο στόχος φυσικά είναι ανέφικτος και πλέον αναζητείται ο συνήθης τρόπος, της ένταξης ήδη ολοκληρωμένων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», προκειμένου αυτό να κλείσει χωρίς να υπάρξει απώλεια πόρων. Και προς αυτήν τη κατεύθυνση κινούνται όλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή