Χαμένοι στη… μετάφραση στο υπουργείο Οικονομικών

Χαμένοι στη… μετάφραση στο υπουργείο Οικονομικών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή ο υπ. Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης θέλει να είναι πολύ προσεκτικός με τις μεταφράσεις, μερικές καλοπροαίρετες παρατηρήσεις. Αρθρο του στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Project Syndicate έχει τίτλο «A New Deal for Greece» ή «Μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα». Στη μετάφρασή του, που απέστειλε το υπουργείο, ο τίτλος είναι «Δύο βήματα από τη συμφωνία». Επίσης, στη μετάφραση αναφέρεται ότι θα «δημιουργήσει μία νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου». Στα αγγλικά, η αναφορά είναι «create a fully independent tax commission» ή «δημιουργία μιας πλήρως ανεξάρτητης επιτροπής».

Σε όλα τα σχολεία των ΗΠΑ θα πωλείται από το φθινόπωρο το γιαούρτι ελληνικού τύπου, ύστερα από τη σχετική έγκριση που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Η απόφαση ελήφθη μετά τα θετικά αποτελέσματα σχετικού πιλοτικού προγράμματος, βάσει του οποίου το γιαούρτι ελληνικού τύπου είχε περιληφθεί φέτος στο μενού των σχολείων 12 πολιτειών προκειμένου να αξιολογηθεί σε σύγκριση με γιαούρτια άλλων τύπων, τα οποία περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες.

«Κίτρινη κάρτα» από Ε.Ε. στον Λαφαζάνη

«Κίτρινη κάρτα» έδειξε η Κομισιόν στον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για τις παρεμβάσεις του στη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Μ. Κανιέτε, απέστειλε επιστολή στον κ. Λαφαζάνη για να του υπενθυμίσει τη θεσμική ανεξαρτησία της ΡΑΕ, όπως αυτή κατοχυρώνεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Την επιστολή δεν διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου, μεταφέρουν ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτή» χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Η παρέμβαση του επιτρόπου Κανιέτε συνδέεται προφανώς με την πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Λαφαζάνη να ακυρώσει με νομοθετική ρύθμιση απόφαση της ΡΑΕ για αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ, αλλά και τις δηλώσεις του για περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής. Είναι πολύ πιθανό, επίσης, η Ε.Ε. να θέλει να προλάβει τοποθετήσεις προσώπων με κομματικά κριτήρια στην προεδρία της ΡΑΕ.

Nωρίτερα κατά δύο εβδομάδες από τον αρχικό προγραμματισμό θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευση των μετόχων η διοίκηση του ΟΛΠ. Ετσι η συνέλευση θα συγκληθεί στις 13 Ιουνίου 2015, αντί του Σαββάτου 27 Ιουνίου. Φαίνεται πως οι μεγάλες ανάγκες του Δημοσίου για άμεση είσπραξη των μερισμάτων από τις ΔΕΚΟ τις οδηγεί να επισπεύσουν τις συνελεύσεις τους.

«Ποντάρουν» στη συμφωνία

Μπορεί η Ελλάδα να δέχθηκε πραγματικό σφυροκόπημα στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την έντονη νευρικότητα, έκλεισε με μεγάλα κέρδη της τάξεως του 3,39%. Ο λόγος είναι ότι, παρά την αβεβαιότητα και τη διάχυτη ανησυχία, οι επενδυτές δεν βλέπουν καμία άλλη διέξοδο πλην μιας νέας συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας. Χθες ήταν η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών όπου ο Γενικός Δείκτης αποκόμισε μεγάλα κέρδη μετά μακρά περίοδο μεγάλης πτώσης.

Σε τεταμένο κλίμα οι σχέσεις με την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών

Εκρηκτικό γίνεται το κλίμα μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή υπ. Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και της «ακέφαλης» Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Και αυτό γιατί οι επιστολές του νεόκοπου υπουργού προς την Επιτροπή διακατέχονται από ένα ύφος που θα μπορούσε να περιγράψει μια σχέση «αφέντη και υποτελούς». Αυτό έδειξε η επιστολή του κ. Σπίρτζη προς την Επιτροπή, με την οποία απαιτούσε εντός πέντε ημερών απαντήσεις σχετικά με το θέμα της Digea. Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ, παρόλο που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, θεωρείται ανεξάρτητη αρχή. Επίσης, είναι ένας θεσμός στον οποίο οι εταίροι μας στην Ευρώπη δίνουν μεγάλη σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή