Τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά παρά την ικανοποιητική ζήτηση

Τα ενοίκια παραμένουν χαμηλά παρά την ικανοποιητική ζήτηση

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενοικίαση κατοικιών στρέφονται πλέον, σχεδόν αποκλειστικά, όσοι ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν σε νέα κατοικία την τρέχουσα περίοδο και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ωστόσο, η γενικότερη τάση στην αγορά ενοικίων παραμένει πτωτική, καθώς, παρά τη σχετική υψηλή ζήτηση, τα οικονομικά των περισσότερων νοικοκυριών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες «υπερβάσεις», κάτι που μεταφράζεται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος ενοικίασης. Από την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί και συναινούν συχνά σε χαμηλότερες τιμές ενοικίασης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, αφενός μεν πολλαπλασιάστηκαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων, αφετέρου επιμηκύνθηκε κατακόρυφα το διάστημα που απαιτείται προκειμένου να βρεθεί νέος ενοικιαστής, καθώς υπολογίζεται ότι το ποσοστό των κενών κατοικιών αγγίζει το 20% ή και παραπάνω του διαθέσιμου αποθέματος. Αυτήν την εικόνα περιγράφουν συνοπτικά φορείς της αγοράς ακινήτων κατά την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η τραπεζική χρηματοδότηση στην κτηματαγορά, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και ακόμα και η μικρή ζήτηση που εκδηλωνόταν τους προηγούμενους μήνες, έχει πλέον εκμηδενιστεί, ως αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα.

Μεγάλη μείωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του 2014, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, καθώς μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι πτώσης 6,8% το 2013. Ωστόσο, ο ρυθμός της πτώσης των ενοικίων κατοικιών επιβραδύνθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2014, καθώς διαμορφώθηκε σε 6,6% και 6,2% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Σε πρόσφατη έρευνά της για την αγορά ενοικίων, η αλυσίδα μεσιτικών γραφείων RE/MAX ανέφερε ότι ανάλογα με την περιοχή καταγράφονται και σημαντικές αποκλίσεις στην πορεία των τιμών, με τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη μείωση στο Λεκανοπέδιο κατέγραψαν οι τιμές ενοικίασης σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη, υποχωρώντας κατά 17% σε ετήσια βάση. Συνολικά, πάντως, η πτώση των τιμών στην Αττική δεν ξεπέρασε το 5% κατά μέσον όρο. Μεταξύ των επιμέρους περιοχών, τη μεγαλύτερη μείωση με 6% σημείωσαν οι περιοχές των βορείων προαστίων, ενώ έπεται το κέντρο με πτώση κατά 5%, με τις τιμές ενοικίασης στο Γκάζι να μειώνονται κατά 9%. Στον Πειραιά, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα Καμίνια με 11%, ενώ στα νότια προάστια, όπου η κάμψη των ενοικίων περιορίστηκε σε 2%, ξεχώρισε η κάμψη του 15% που καταγράφηκε στη Νέα Σμύρνη. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν όμως και σε μια σειρά περιοχών της Αττικής, όπως το Κολωνάκι, η Εκάλη, τα Βριλήσσια, του Παπάγου, η Κηφισιά, η Πειραϊκή και το Νέο Φάληρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των ενοικίων έχει πλέον εκμηδενίσει τις αυξήσεις των ετών που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, έχοντας επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν στις αρχές του 2000. Με βάση σχετικά στοιχεία μεσιτικών γραφείων, οι συνολικές απώλειες των τιμών ενοικίασης κατοικίας από το 2011 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται σε 40% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000 – 2011 τα ενοίκια των κατοικιών είχαν αυξηθεί συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, δηλαδή σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Επιδότηση ενοικίου

Αρκετοί είναι πλέον οι ιδιοκτήτες που αναμένουν σαν «μάννα εξ ουρανού» την πρόσφατη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου, βάσει της οποίας θα μπορούν να εισπράξουν από το Δημόσιο ένα μέρος του ενοικίου που τους οφείλεται, εφόσον ο μισθωτής τους αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Η σχετική διαδικασία των αιτήσεων των δικαιούχων ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου. Το ποσό του επιδόματος θα χορηγείται απευθείας στον ιδιοκτήτη, ενώ, ανάλογα με τον μισθωτή του κάθε ακινήτου, διαμορφώνεται ως εξής: 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο μηνιαίως, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο άτομο της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 220 ευρώ/μηνιαίως. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και για διάστημα συνολικά εννέα μηνών.

Σύμφωνα πάντως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί σε περίπου 30.000 νοικοκυριά, με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα (έως 2.400 ετησίως για μεμονωμένα άτομα και 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, πλέον 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο μέλος). Σημειωτέον ότι η παροχή του επιδόματος προϋποθέτει την υπογραφή νέου συμφωνητικού μίσθωσης μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή ή ανανέωσης προϋπάρχουσας μίσθωσης κατοικίας, με ημερομηνία υπογραφής μετά την 20ή Μαρτίου, όταν και δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος.

Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει και δύο πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, σε περίπτωση π.χ. που ο ενοικιαστής δεν καταβάλλει το υπόλοιπο μίσθωμα που του αναλογεί, ισχυριζόμενος οικονομική αδυναμία, ή σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν μπορέσει να καταβάλει στον εκμισθωτή το ποσό του επιδόματος, «λόγω και της δικής του γνωστής αδυναμίας να ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή