Αυξημένος ο κίνδυνος του Grexit

Αυξημένος ο κίνδυνος του Grexit

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θεωρεί ότι ο κίνδυνος μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης έχει αυξηθεί και οδηγεί την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα. Οπως εκτιμά, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Σε εσωτερική έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και ήλθε εις γνώσιν της «Κ», σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση. Το τμήμα που συνέταξε την έκθεση έχει την έδρα του στη Fed της Νέας Υόρκης και οι αναλυτές που συμμετείχαν εκφράζουν την κυρίαρχη άποψη της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου.

Οσοι θεωρούν ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι φέρνουν ως επιχείρημα την απάθεια των διεθνών αγορών στη νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης. Οι οικονομολόγοι της Fed την αποδίδουν στη μείωση της έκθεσης των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα, στην ισχυροποίηση των θεσμών της Ευρωζώνης με την οικοδόμηση ενός τοίχου προστασίας, αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αν και εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα απορροφήσει τυχόν νέες πιέσεις, παρ’ όλα αυτά αναμένουν έντονες κινήσεις στις αγορές, με πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, άνοιγμα των spreads των ομολόγων και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, τυχόν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, και εκτιμούν ότι η όποια απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα είναι πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ.

Σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν προβλέπεται χαριστική περίοδος για μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ελλάδα, η Fed εκτιμά ότι αν δεν πληρωθεί μία δόση προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός. Ωστόσο, σημειώνει ότι με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

Η Fed εκτιμά ότι αν το Ταμείο έδινε περίοδο χάριτος ενός μηνός στην Ελλάδα, αυτό θα την βοηθούσε, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει το σωσίβιο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της, όμως, αυτό είναι αμφίβολο, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να πείθονται από τη χαλαρή αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα γίνει σαφές πως η νομισματική ένωση βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Οπως σημειώνει η Fed, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το γεγονός θα παρουσιαστεί ως ιδιαίτερη περίπτωση, οι υπόλοιπες χώρες θα δηλώσουν τη δέσμευσή τους στο ευρώ, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά, αν και όχι χωρίς κάποιο κόστος για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες.

Στην Ελλάδα, η φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fed έχουν μειωθεί κατά 15% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, αντισταθμίζεται σήμερα από την παροχή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 26% των στοιχείων του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο 35% των ενεργητικών στοιχείων των τραπεζών, σε σχέση με 42% τον Νοέμβριο, υπολογίζει η Fed και σημειώνει ότι καθώς ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα μαζί με τη ρευστότητα, οι αγορές θα μελετήσουν προσεκτικά τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας.

Ωστόσο, εκτιμά ότι πιο σημαντική είναι η ημερομηνία της 11ης Μαΐου, καθώς  την  επόμενη  ημέρα  η  Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ.  Αν  δεν  καταφέρει  να  πληρώσει, οι αναλυτές της Fed  διστάζουν να  προβλέψουν  ποια  θα είναι η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή