Αιφνιδιασμός Λαφαζάνη με στόχο το Μαξίμου

Αιφνιδιασμός Λαφαζάνη με στόχο το Μαξίμου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντούσε στις Βρυξέλλες τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα έμπαινε σε εφαρμογή προσπάθεια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει τετελεσμένα που θα δέσμευαν τον πρωθυπουργό εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας. Κι έτσι μία προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο ανώδυνα, λειτουργικά ζητήματα, παρ’ ολίγον να λάβει τελείως διαφορετική τροπή.

Η συνεδρίαση άρχισε με τις συνήθεις γκρίνιες από βουλευτές, που έθεταν ζητήματα ελλιπούς συντονισμού και επικοινωνίας ανάμεσα σε. Κ.Ο. και κυβέρνηση, εγκαλούσαν υπουργούς για μη επαρκή ενημέρωση και για αντιφατικές τοποθετήσεις, για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν οι ίδιοι. Ακόμα και για το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων ετέθη, για άλλη μία φορά, ζήτημα.

Κι ενώ η ώρα περνούσε και έδειχνε ότι η συζήτηση θα περιστρεφόταν σε αυτό τον άξονα, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τάραξε τα νερά. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του επιπλήττοντας τους βουλευτές για τα θέματα που επέλεξαν να συζητήσουν, τη στιγμή, που, όπως είπε, βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα διαθέσιμα των οργανισμών του Δημοσίου και, παράλληλα, παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση. Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε να συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν πέτυχε. Επειτα από ολιγόλεπτο σάστισμα, οι προσκείμενοι στην προεδρική πλειοψηφία βουλευτές αντέδρασαν και ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση, απόντως του πρωθυπουργού.

Για την εξέλιξη στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ στελέχη κοντά του εκτιμούν ότι πιθανότατα, «εάν δεν το ξεκόβαμε ότι δεν θα συναινέσουμε σε μία τέτοια συζήτηση», θα ζητείτο ακόμα και να αποτυπωθεί με ψηφοφορία ή σε κάποιο κείμενο η στάση της Κ.Ο. έναντι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μπορεί να γίνει επίκλησή της για να προσδιοριστεί το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί προσεχώς ο πρωθυπουργός.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, τα εσωκομματικά στρατόπεδα σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με αμοιβαία καχυποψία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ποτέ δεν υιοθέτησε την προοπτική του «έντιμου συμβιβασμού» και τα στελέχη της θεωρούν ότι για την επίτευξή του και το κλείσιμο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός θα αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν η επίτευξη μιας συμφωνίας μπορεί να περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι θα συνοδεύεται από υποχωρήσεις. Ηδη, από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, αυτό το βήμα δεν δείχνει να επαρκεί, οπότε θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλα. Μπορεί μία τέτοια συμφωνία να περάσει; Οι πρόσφατες αναταράξεις με επίκεντρο δύο πολύ πιο ανώδυνα ζητήματα επιτείνει το ερώτημα. Η επέμβαση της αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης στην Πρυτανεία προκάλεσε αντιδράσεις.Το ίδιο και η επιλογή να γίνει με ΠΝΠ η ρύθμιση για τα διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή