Ανησυχεί ο Παπανδρέου μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

Ανησυχεί ο Παπανδρέου μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Νοέμβριο του 2011, όταν άφησε την πρωθυπουργία, αλλά και τον Φεβρουάριο του 2012, όταν αποχώρησε και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου παρεμβαίνει τακτικά. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του, εντός και εκτός Ελλάδος, έχουν σχεδόν πάντα έναν σκοπό: Να καταδείξουν ότι η επιλογή της προσφυγής στην τριμερή επιτήρηση και το Μνημόνιο την άνοιξη του 2010, ήταν ένας δυσάρεστος μονόδρομος τον οποίο υποχρεώθηκε να ακολουθήσει, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τις συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας. Ο κ. Παπανδρέου σήμερα, πέντε χρόνια μετά την αναγγελία υπαγωγής στο Μνημόνιο από το Καστελλόριζο, επιμένει ότι η χώρα έχει μόνον έναν δρόμο ανάκαμψης: Εκείνο των μεταρρυθμίσεων.

Μέσα σε αυτό το συνολικό πλαίσιο αντιλήψεων θα πρέπει να ενταχθεί και η συνάντηση την οποία είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Αλ. Τσίπρα πριν από 10 ημέρες, στις 16 Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τον σημερινό επικεφαλής της κυβέρνησης μια συνάντηση προκειμένου, σε μεγάλο βαθμό, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του έναντι των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα, τρεις μήνες μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Μετά τις περισσότερο από δύο ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δεν έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου καθησυχασμένος. Αντιθέτως, αναφέρουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τον πρώην πρωθυπουργό και τις εκφράσεις του, έφυγε από το γραφείο του κ. Τσίπρα ιδιαίτερα ανήσυχος.

Το κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν πράγματι θετικό. Ορισμένοι το περιγράφουν και ως «ασυνήθιστα χαλαρό» για την κρισιμότητα των περιστάσεων. Κανείς από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα (ούτε, βεβαίως, ο ίδιος) δεν εμφανίστηκε να αισθάνεται πίεση από τις προθεσμίες τις οποίες που ασκούν οι εταίροι και δανειστές μας. Αντιθέτως, αναφέρουν ορισμένες πηγές, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ, βρίσκεται προ των πυλών. Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είπε στον κ. Παπανδρέου ότι επιζητεί μια συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μη φύγει από το πλαίσιο που η ίδια έχει θέσει, αλλά και να είναι αξιοπρεπής και επωφελής για όλους τους πολίτες.

Ολα ανοικτά

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ γενικές πολιτικές γραμμές, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έμεινε με την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο δρομολόγησης πολιτικών εξελίξεων. Και τούτο διότι με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αποκτήσει νέα δυναμική απαλλαγμένος τόσο από την -πολλές φορές παραλυτική- πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη στήριξη του κ. Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ που αποτελούν μια μόνιμη εστία προβλημάτων για την κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει κάποιες οριστικές αποφάσεις, ωστόσο επιθυμεί να διατηρεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτει ανοικτές.

Ουσιαστικά, οι όποιες πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν, όπως είναι προφανές, από την πορεία που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, είτε αυτό είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να κατάλαβε ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει τα πάντα, ακόμη και τα πλέον δυσοίωνα σενάρια. Και τούτο διότι φέρεται να θεωρεί πως, σε κάθε περίπτωση, η χώρα, με την κατάλληλη προετοιμασία θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που νομοτελειακά θα προκύψουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Τσίπρα πως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Και τούτο διότι, παρά τα προβλήματα, με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη πολιτική βούληση, η χώρα μπορεί να κάνει την αναπτυξιακή στροφή. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να επισήμανε, ακόμη, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές, καθώς ο μόνος ουσιαστικά παραγωγικός τομέας της, είναι ο τουρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή