Google, Gazprom στο στόχαστρο της Κομισιόν

Google, Gazprom στο στόχαστρο της Κομισιόν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει να πατάξει τις αθέμιτες τακτικές τους και να τις «συνετίσει». Μετά την αμερικανική Google, η οποία κατηγορείται από το Σώμα για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο, σειρά έχει για τους ίδιους ακριβώς λόγους και ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου της Gazprom. Η τελευταία κατηγορείται από την Κομισιόν ότι παραβιάζει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και προκαλεί αυξήσεις τιμών στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ρωσικός όμιλος θεωρεί τις κατηγορίες αβάσιμες.

Η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέθ Βεστάγκερ, ουσιαστικά ενεργοποιεί εκ νέου μία παλαιότερη υπόθεση με την Gazprom, η οποία είχε παγώσει εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Το κατηγορητήριο εις βάρος της Gazprom είχε καταρτιστεί ήδη από πέρυσι, αλλά δεν υποβλήθηκε εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης. Η Κομισιόν φοβόταν, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ότι θα έπληττε την «πολιορκούμενη» Μόσχα και εκείνη θα αντιδρούσε πιθανώς με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κατά τα πορίσματα της Κομισιόν, ενδεχομένως η Gazprom να δημιουργεί τεχνητά εμπόδια στη ροή αερίου από τη μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης στην άλλη. Με δεδομένες τις κυρώσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας, η κίνηση προς τον ενεργειακό κολοσσό πιθανότατα θα εκτραχύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Βρυξελλών και Μόσχας. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως, πως αντιμετωπίζουν την υπόθεση της Gazprom, όπως ακριβώς και με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, ανεξαρτήτως του αντικτύπου της στα γεωπολιτικά δρώμενα. Η Ρωσία, βέβαια, θεωρεί την κίνηση της Κομισιόν εργαλείο πολέμου. Εάν τα όσα προσάπτουν σήμερα οι Βρυξέλλες στην Gazprom επαληθευθούν, τότε ίσως αυτή κληθεί να πληρώσει πρόστιμο έως και 93 δισ. ευρώ (το 10% επί των κερδών της, δηλαδή).

Στην περίπτωση της Google, ένα ανάλογο πρόστιμο θα έφθανε τα 6,2 δισ. ευρώ. Η κ. Βεστάγκερ, μετά πενταετή έρευνα, απεφάνθη πως ο αμερικανικός κολοσσός εξαπατά καταναλωτές και ανταγωνιστές, διαστρεβλώνοντας τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο προς όφελος των δικών της υπηρεσιών αγορών, Google Shopping. Η Google αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι ειδικά το λειτουργικό της σύστημα Android, το οποίο διατίθεται δωρεάν σε μία πλειάδα φορητών συσκευών, μειώνει τις τιμές για τους καταναλωτές και αυξάνει τις επιλογές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή