«Η Ελλάδα βιώνει μία κρίση μέσα στην κρίση»

«Η Ελλάδα βιώνει μία κρίση μέσα στην κρίση»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία, στέγη, τροφή, περίθαλψη μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτά είναι πάρα πολλά για να τα ζητάμε από την Ελλάδα, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται» λέει η Melissa Fleming, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας και εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Η «Κ» μίλησε με την κ. Fleming την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ταξίδεψε στην Κρήτη και γνώρισε από κοντά την Ντόα, την 19χρονη πρόσφυγα από τη Συρία που έσωσε τη Μάσα Ντασούκι, το 17 μηνών (τότε) βρέφος, κρατώντας το επί τέσσερις ημέρες αγκαλιά, στο ναυάγιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα ανοιχτά της Μάλτας. Τότε είχαν πνιγεί εκατοντάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του βρέφους.

Την ιστορία της Ντόα θα διηγηθεί η κ. Fleming στο TEDx στη Θεσσαλονίκη, «μια ιστορία που συμπυκνώνει τις ιστορίες όλων των προσφύγων ομοεθνών της». Ιστορίες ανθρώπων που ζούσαν σε σπίτια με αυλές, που έκαναν οικονομίες για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, νέων που τη μια στιγμή σχεδίαζαν τι θα σπουδάσουν και την άλλη βρέθηκαν να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους. Εκατοντάδες οι άνθρωποι που τις τελευταίες εβδομάδες πνίγονται στη Μεσόγειο, καθώς τα κύματα των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. «Ζούμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών, από την εποχή των πολέμων στα Βαλκάνια» λέει η κ. Fleming .

– Μέχρι τα μέσα Απριλίου, περίπου 31.500 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα, οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι ακόμα 8.500 άτομα διασώθηκαν. Μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει αποτελεσματικά αυτούς τους ανθρώπους;

– Η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση και παράλληλα δέχεται όλους αυτούς τους πρόσφυγες. Καλείται μέσα στην κρίση να αντιμετωπίσει μια ακόμα κρίση. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα περισσότερο δίκαιο σύστημα κατανομής στις χώρες που έχουν περισσότερες δυνατότητες. Μάλιστα, αυτός ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνεται στις γειτονικές στη Συρία χώρες, όπου αρχικά καταφεύγουν οι πρόσφυγες, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν από την Ελλάδα. Χρησιμοποιούν τη χώρα σας ως πέρασμα, δεν θέλουν να μείνουν εδώ.

– Πιστεύετε ότι οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα συναινούσαν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα;

– Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, η Ελλάδα είναι στη συνέχεια «υπεύθυνη» γι’ αυτόν –υπενθυμίζω τα ισχύοντα. Ο UNFCR αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τόσους πολλούς πρόσφυγες. Και η Ιταλία έχει ανάλογο πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να φτιαχτεί ένα κέντρο από το οποίο να προωθούνται σε άλλες χώρες. Πολλοί πρόσφυγες έχουν οικογένεια στην Ευρώπη και όχι μόνο στη Σουηδία ή στη Γερμανία αλλά και την Ολλανδία, τη Γαλλία ή την Αγγλία. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα μεγάλο σχέδιο οικογενειακής επανένωσης. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στις γειτονικές χώρες.

– Η Ε.Ε. σκοπεύει να λάβει μέτρα εναντίον των λαθροδιακινητών. Νομίζετε ότι θα αποδώσουν;

– Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Είναι ανήθικο αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν υποστεί τόσα, να χρειάζεται να διακινδυνεύουν και πάλι τη ζωή τους για να περάσουν στην Ευρώπη και να βρουν ασφάλεια. Πρέπει να βελτιώσουμε το σύστημα διάσωσης. Για να σταματήσει η δράση των κυκλωμάτων, πρέπει να στηθούν νόμιμες δίοδοι για να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι.

Σε όσους προτείνουν αυστηρότερη πολιτική για να σταματήσει το κύμα των προσφύγων, η κ. Fleming απαντά. «Θα έρχονταν, έτσι και αλλιώς, είναι κίνηση απελπισίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή