Τρεις λόγοι αναβαθμίζουν την τριμερή Μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Τρεις λόγοι αναβαθμίζουν την τριμερή Μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξαρση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και η αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά και οι ανησυχητικές εκτιμήσεις για πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζουν σημαντικά το διεθνές πολιτικό ενδιαφέρον για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου, στη Λευκωσία.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα υπογράψουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα διακήρυξη, στην οποία θα τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις τζιχαντιστών στο αιγυπτιακό έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποσπάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια νέα δήλωση, που θα τονίζει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και έμμεσα αλλά με σαφήνεια θα καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη με τις γενικές αναφορές για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Διεύρυνση

Οι τρεις χώρες θα διακηρύξουν και πάλι την απόφασή τους να διευρυνθεί η ομάδα τους με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί στέρεο έδαφος για τον σκοπό αυτό. Γιατί το μείζον είναι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σχήμα διαλόγου, στο οποίο να μπορούν να πάρουν μέρος και χώρες που έχουν μεταξύ τους προβλήματα, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Την προσθήκη του Τελ Αβίβ, ώστε η τριμερής να γίνει τετραμερής, επιδιώκουν σταθερά και επίμονα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά προσκρούουν στην εξίσου επίμονη άρνηση του Καΐρου, που προφανώς δεν είναι έτοιμο για τόσο μεγάλο πολιτικό –και όχι μόνο– άλμα. Ως προς το θέμα της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, έγκριτες νομικές πηγές σημειώνουν την ανάγκη να συμμετάσχει και η Τουρκία στις συνομιλίες, καθώς αμφισβητεί την επήρεια των ελληνικών νησιών, προκειμένου να αποφευχθούν εμπλοκές. Kαι για τον λόγο αυτό δεν προχωρούν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Καΐρου, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν εχθρικές.

Ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, στις αρχές Μαΐου, και για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ, που θα διεξαχθεί, περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, στην Αθήνα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα θετικός συνολικά για τις διεργασίες και ζήτησε να φιλοξενήσει η Ελλάδα την τριμερή, αδιαφορώντας για ενδεχόμενες εσωκομματικές ενστάσεις από δυνάμεις που δεν θέλουν συνεργασία με το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή