Επενδυτική «εισβολή» της Κίνας στο Πακιστάν

Επενδυτική «εισβολή» της Κίνας στο Πακιστάν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες υπέγραψε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, εδραιώνοντας παράλληλα τη στρατηγική συμμαχία που συνδέει τις δύο χώρες απέναντι στον κοινό τους περιφερειακό αντίπαλο, την Ινδία.

Το Πεκίνο δεσμεύεται τώρα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του «Κινεζο-πακιστανικού Οικονομικού Διαδρόμου», δικτύου οδικών αξόνων, σιδηροδρόμων και ενεργειακών αγωγών μήκος 3.000 χλμ., κόστους 46 δισ. δολαρίων.

Ο διάδρομος αυτός θα προσφέρει στην Κίνα πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, μέσω του Γκουαντάρ, λιμένα του Πακιστάν στην Αραβική Θάλασσα, ενισχύοντας την ίδια στιγμή την κινεζική επιρροή στην Κεντρική και Νότια Ασία.

Πρωταρχικό μέλημα των δύο πλευρών για την αίσια έκβαση των φιλόδοξων σχεδίων παραμένει, πάντως, η αντιμετώπιση της ανασφάλειας που προκαλεί η παρουσία του ενεργού αποσχιστικού ισλαμικού κινήματος στις άνομες ζώνες του ΒΔ Πακιστάν. Την ίδια ώρα, οι Πακιστανοί εξτρεμιστές έχουν αναπτύξει δεσμούς με τους Κινέζους Ουιγούρους, ομοθρήσκους τους από την επαρχία Χσιντζιάνγκ, με μέλη οργανώσεων Ουιγούρων αυτονομιστών να έχουν εντοπιστεί στο ΒΔ Πακιστάν, όπου εκπαιδεύονται στα όπλα και αναζητούν καταφύγιο.

Επιθέσεις

Την Τρίτη, αντάρτες αποσχιστικής οργάνωσης του Μπαλουχιστάν στο ΝΔ Πακιστάν (από όπου θα διέρχεται ο «διάδρομος») πραγματοποίησαν επιθέσεις με στόχο σταθμό ραντάρ στα παράλια της Αραβικής Θάλασσας, κοντά στο λιμάνι Γκουαντάρ, τον θαλάσσιο κόμβο του «διαδρόμου», που θα τελεί σύντομα υπό κινεζική διαχείριση.

Τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες υπογράμμιζε σε άρθρο της, την Πέμπτη, η αγγλόφωνη ινδική εφημερίδα Times of India.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, όμως, τις οποίες η Ινδία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί, η επιτυχία του προέδρου Σι  δεν  μπορεί να αμφισβητηθεί.

Οι σχεδιαζόμενες κινεζικές επενδύσεις στο Πακιστάν θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνες των ΗΠΑ, που «εξορίζονται» έτσι σε ρόλο φτωχού συγγενή στα μάτια της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ και των πακιστανικών ένοπλων δυνάμεων, πραγματικών ρυθμιστών των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις και η πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών του στρατού ISIS δεν μπορούν παρά να βλέπουν θετικά τη συρρίκνωση της αμερικανικής επιρροής. Η Ουάσιγκτον έχει άλλωστε αποδειχθεί ενοχλητικός σύμμαχος τα τελευταία χρόνια, ρίχνοντας όλο το βάρος της στο Αφγανιστάν, προκαλώντας την οργή του πακιστανικού πληθυσμού του ΒΔ Πακιστάν με τους άστοχους και ιδιαίτερα αιματηρούς βομβαρδισμούς της μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή