Εν μέσω του χάους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επήλθε, τελικώς, η πλήρης απορρύθμιση. Μια προσπάθεια «εξορθολογισμού» της χώρας, μια βίαιη επιχείρηση ανασυντάξεως και πειθαρχίας, που άρχισε εδώ και πέντε χρόνια, απέληξε σε χάος. Το όνειρο των αναρχικών στην πράξη. Αλλά από τις λεγόμενες συντεταγμένες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος.

Εχει, αναμφισβήτητα, η χώρα μας την πλέον «πολυφωνική» κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη· ίσως και παγκοσμίως. Εχει η Ελλάς την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, αλλά αρχαϊκής μορφής –πριν δηλαδή εισαγάγει ο Λένιν την αρχή του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», που θα εξασφάλιζε τουλάχιστον ομοφωνία και ενιαίο λόγο, έστω και μονολιθικό.

Αντ’ αυτού βρίσκεται σε εξέλιξη μiα προσπάθεια ομαδικής ψυχοθεραπείας, με διαρκείς συνεδριάσεις της Kοινοβουλευτικής Oμάδος και απολογούμενους τον κ. Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβερνήσεώς του.

Αλλά όλα αυτά ήταν από μιαν άποψη αναμενόμενα, δοθέντος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια ως αυτόνομος πολιτικός σχηματισμός, δίχως καμιά προτέρα εμπειρία διοικήσεως, δίχως προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, δίχως να είναι καν συγκροτημένο κόμμα. Αυτά έχουν οι τροπές της πολυτάραχης ελληνικής πολιτικής ζωής.

Ακούσαμε, λοιπόν, την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, σε μια συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, τον κ. Αντώνη Σαμαρά –πρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργό– να λέει επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει τη χώρα «στα βράχια». Ενα μεγάλο ποσοστό των πολιτών αυτής της χώρας θα συμφωνούσε ανεπιφύλακτα μαζί του.

Παρά το τραγικό της διαπιστώσεως, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν ζητεί προσφυγή στις κάλπες. Αντίθετα, προειδοποίησε ότι εκλογές ή δημοψήφισμα σε αυτή τη φάση θα ήταν διαδικασία νομιμοποιήσεως της δραχμής. Εκλογές, λοιπόν, δεν θέλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό που αναμένει είναι να υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος. Εως τότε παρακολουθεί, σχολιάζει και αναμένει αορίστως.

Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι οι δανειστές μας «ανέβαζαν διαρκώς τον πήχη» των απαιτήσεών τους και η κυβέρνησή του τελικώς «τα έσπασε» –κατά τη διατύπωσή του– με την τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο. Με άλλα λόγια, οι «θεσμοί» ώθησαν την κατάσταση στα άκρα, αλλά αυτό λέει και ο κ. Τσίπρας σήμερα.

Αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωση της παγκοσμίου χρηματοπιστωτικής κρίσεως, ο «κερδοσκόπος» κ. Τζορτζ Σόρος διακινδύνευε την πρόβλεψη ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η Ενωση θα είχε ως συνέπεια την αλλοίωση του δημοκρατικού συστήματος των ευρωπαϊκών κρατών.

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, είπε ότι «η Γαλλία θα ήταν ικανοποιημένη εάν κάποιος ανάγκαζε το κοινοβούλιό της να ψηφίσει μεταρρυθμίσεις, είναι όμως δύσκολο γιατί υπάρχει δημοκρατία». Εάν υπάρχει, όμως, θέμα ασυμβατότητος ανάμεσα στη λειτουργία του αντιπροσωπευτικού συστήματος και την εφαρμογή προγράμματος λιτότητος, τότε εγείρεται θέμα διαφορετικής ποιότητος.

Η στήλη αυτή δεν έθεσε ποτέ έως τώρα θέμα απομακρύνσεως του κ. Σαμαρά από την ηγεσία. Αλλά ομολογούμε αδυναμία να παρακολουθήσουμε την πολιτική σκέψη και τη στρατηγική του προέδρου της Ν.Δ. Εάν όμως η κεντροδεξιά δεν σπεύσει να αναδείξει νέο και κατανοητό πολιτικό αφήγημα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή. Το πρόβλημα της χώρας σε αυτήν τη φάση είναι η σύγχυση και η ασάφεια στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και στη συστημική αντιπολίτευση. Ετσι προέκυψε το χάος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή