Συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ενημέρωση από ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση, στο περιθώριο της πενταετούς διάσκεψης αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διαδόσεως των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ), η οποία αρχίζει σήμερα, θα γίνει καθώς οι ΗΠΑ και άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ως την καθορισμένη προθεσμία της 30ής Ιουνίου.

Η συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ θα είναι η πρώτη μετά από τη 2η Απριλίου και τη συνάντησή τους στη Λωζάννη.

Ο Κέρι θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον ΥΠΕΞ της Ιορδανίας Νάσερ Τζουντέχ και τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ανέφερε η πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο πρόγραμμά του είναι επίσης μια συνάντηση με τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ιαπωνίας.

Βάσει της προσωρινής συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε την 2η Απριλίου ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα Μ5+1, η Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης ουρανίου που λειτουργεί και να επιτρέψει αυστηρότερες επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της.

Διπλωμάτες καταβάλλουν προσπάθειες για να οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων, να κρίνουν το μέλλον του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, να καθορίσουν το καθεστώς των ελέγχων από τους παρατηρητές του ΔΟΑΕ και να προσδιορίσουν το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορεί να διατηρεί η Τεχεράνη βάσει της τελικής συμφωνίας.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουν να καταστήσουν αυστηρότερη τη συμφωνία, προωθώντας ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει στο αμερικανικό Κογκρέσο την ισχύ να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία με το Ιράν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή