Αλλάζει η ομάδα διαπραγμάτευσης

Αλλάζει η ομάδα διαπραγμάτευσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να διακηρύξουν ότι «χτίζουμε ασπίδα προστασίας γύρω από τον Γιάνη Βαρουφάκη». Είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εξέλαβε με αυτό τον τρόπο τη χθεσινή εξέλιξη, την περιθωριοποίησή του ουσιαστικά από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στον απόηχο του αλγεινού κλίματος που κυριάρχησε στο Eurogroup της Ρίγας, όπου ο κ. Βαρουφάκης αντιμετωπίσθηκε από τους ομολόγους του της Ευρωζώνης ως αποσυνάγωγος και παρίας, προχώρησε σε αναδόμηση της ομάδας που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Κατέστη σαφές τις προηγούμενες ημέρες ότι, πέραν των όποιων άλλων δυσλειτουργιών, που έφεραν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη συγκεντρώνεται εξαιρετικά αρνητική κριτική, που καθιστά δυσχερές ακόμα και το να συνομιλεί με τους θεσμούς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ετσι, πέραν της ενεργού εμπλοκής του κ. Τσίπρα στη διαπραγμάτευση, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Αγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να αποφευχθεί το πολύ ρεαλιστικό πλέον σενάριο αδυναμίας πληρωμών, ο υπουργός Οικονομικών μπαίνει στο περιθώριο, έχοντας για παρηγοριά τη στήριξη του Μαξίμου, διότι «έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου».

Ηδη, από την περασμένη Παρασκευή και το σοκ που υπέστη η κυβέρνηση από τις εξελίξεις στη Ρίγα, αναδείχθηκε θέμα Βαρουφάκη. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί ενδεχόμενο απομάκρυνσής του υπό το κλίμα έντονης πίεσης που διαμορφώθηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα φαινόταν ως υποχώρηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Κατέστη, ωστόσο, σαφές ότι έπρεπε να γίνουν κινήσεις εξευμενισμού των εταίρων, αλλά και να βρεθεί μια φόρμουλα αποκατάστασης των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, καθώς, πέραν του κ. Βαρουφάκη, και ο γ.γ. Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ν. Θεοχαράκης, που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση στο Brussels Group, δεχόταν τις τελευταίες ημέρες έντονη κριτική και αμφισβήτηση.

Η λύση που δόθηκε ήταν, για τον μεν Γ. Βαρουφάκη και τον ρόλο του ως πολιτικού προϊσταμένου της διαπραγμάτευσης συνολικά, η δημιουργία πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία τυπικά τελεί υπό την ευθύνη του, αλλά ο συντονισμός της ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευ. Τσακαλώτο. Στην ομάδα αυτή, που έχει την ευθύνη χάραξης στρατηγικής για τη διαπραγμάτευση, συμμετέχουν, επίσης, οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Ν. Παππάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ειδικό ρόλο ως επικεφαλής ομάδας συντονισμού, αναλαμβάνει ο γ.γ. της κυβέρνησης, Σπ. Σαγιάς, σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν τα προβλήματα στις επιθεωρήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Τα ηνία της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Ο προκάτοχός του στον ρόλο αυτό, κ. Θεοχαράκης, θα αναλάβει την προετοιμασία του επόμενου βήματος, ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επί του οποίου φιλοδοξεί η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί για τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή