Π. Παυλόπουλος: «Eνα Grexit δεν μου περνάει καν από το μυαλό»

Π. Παυλόπουλος: «Eνα Grexit δεν μου περνάει καν από το μυαλό»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή μηνύματα τόσο προς την ελληνική κοινή γνώμη όσο και προς αυτήν της Γερμανίας έστειλε, για άλλη μία φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Υπογραμμίζοντας τη δεδομένη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την, μέχρι τελευταίου ευρώ, αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος επεδίωξε να λειτουργήσει εξισορροπητικά έναντι των ακραίων και των δύο πλευρών. «Eνα Grexit δεν μου περνάει καν από το μυαλό», υπογράμμισε, μιλώντας στο Spiegel, προσθέτοντας ότι «θα αποπληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Ευρώπη να αποφασίσει με κυρίαρχο το πολιτικό και όχι το τεχνοκρατικό κριτήριο, υπενθυμίζοντας ότι αντιστοίχως πολιτικές υπήρξαν οι αποφάσεις ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και, εν συνεχεία, στην Ευρωζώνη. Περιέγραψε δε, ενδεχομένως και όχι τυχαίως ως προς τη γραμμή της κυβέρνησης, ως εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου αρκετές από τις ρυθμίσεις στα εργασιακά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παυλόπουλος προανήγγειλε συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουγκ, ενώ στην ατζέντα του περιλαμβάνονται, επίσης, συναντήσεις με τους Φρανσουά Ολάντ και Σέρτζιο Ματαρέλα. Παράλληλα, κινείται ενεργά, συχνά και πέραν των ορίων της εθιμοτυπίας (σ.σ. όπως η συνομιλία με τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) με στόχο την απεμπλοκή. Αυτή, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου, είναι και η ορθή ερμηνεία των όσων δήλωσε, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Στ. Θεοδωράκη, περί του γράμματος και του πνεύματος των αρμοδιοτήτων του.

Ωστόσο, πληροφορίες, που προφανώς δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν τον κ. Παυλόπουλο προβληματισμένο για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για τα σενάρια περί δημοψηφίσματος, αφήνοντας περιθώριο ερμηνειών ως προς τη στάση που θα τηρούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν η κυβέρνηση κατέληγε σε μία τέτοια επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή