Ο αρχιτέκτονας των πολύ πλούσιων

Ο αρχιτέκτονας των πολύ πλούσιων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές ο Ρίτσαρντ Λάντρι  δυσκολεύεται να πιστέψει πόσο καλά τα κατάφερε στη ζωή και την καριέρα του. Αναρωτιέται πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν είχε παραμείνει στο Κεμπέκ και είχε δεχθεί τη θέση καθηγητή που του είχε προταθεί όταν τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή. Τι θα γινόταν εάν η κρίση δεν είχε χτυπήσει την Αλμπέρτα, γεγονός που τον ανάγκασε να αφήσει τη μικρή εταιρεία των πρώτων επαγγελματικών του χρόνων και να κατευθυνθεί στο Λος Αντζελες, πόλη που διάλεξε για το κλίμα της αλλά και γιατί εκείνη τη χρονιά, το 1984, όλοι μιλούσαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της. Σκέφτεται επίσης τι θα είχε συμβεί αν ο πασίγνωστος Καναδοαμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι είχε απαντήσει στο τηλεφώνημά του όταν εκείνος τον αναζήτησε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου με το που έφτασε στην Καλιφόρνια.

Μπορεί ο Γκέρι να μην απάντησε ποτέ στο τηλεφώνημά του, όμως 31 χρόνια μετά την άφιξή του στην πόλη με όλα του τα υπάρχοντα στοιβαγμένα σ’ ένα Honda, ο 57χρονος πλέον Λάντρι είναι σήμερα ένας από τους πιο περιζήτητους αρχιτέκτονες πολυτελών κατοικιών στη Νότια Καλιφόρνια κι όχι μόνο. Οι πελάτες του ανήκουν στις κατηγορίες των σούπερ πλούσιων, των σούπερ διάσημων ή και των δύο μαζί.

Τα σπίτια που χτίζει θα τα ζήλευαν μέχρι και φεουδάρχες. Οπως η 12.500 τ.μ. και με γαλλικό αέρα οικία από γυαλί, μέταλλο και πέτρα που σχεδίασε για τη Βραζιλιάνα (γνωστό μοντέλο) Ζιζέλ Μπούτχεν και τον σύζυγό της, παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ Τομ Μπρέιντι, στην περιοχή Μπρέντγουντ. Ή, ακόμα, το ευρωπαϊκό αρχοντικό των 30.000 τ.μ. με γήπεδο μπάσκετ και δύο τζακούζι στο Μπέβερλι Παρκ, στο οποίο μένει ο ηθοποιός Μαρκ Γουόλμπεργκ. «Οταν με πήρε τηλέφωνο, μου είπε: “Ρίτσαρντ, σε παρακολουθώ χρόνια τώρα. Χαίρομαι τόσο πολύ που μπορείς να κάνεις το σπίτι μου”», λέει ο αρχιτέκτονας αναφερόμενος στον χολιγουντιανό σταρ. «Είναι πολύ ωραίος τύπος, περάσαμε υπέροχα».

Παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε εύπορους πελάτες, έγινε και ο ίδιος εύπορος. Η εταιρεία του, Landry Design Group, απασχολεί σήμερα περίπου 50 άτομα που δουλεύουν πάνω σε δεκάδες πρότζεκτ ανά την υφήλιο. «Θα μπορούσα να αποσυρθώ σήμερα και να είμαι καλά για την υπόλοιπη ζωή μου», λέει ο ίδιος. Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστα όμως. Κάτι που τον απασχολεί ιδιαίτερα είναι η κριτική που δέχεται για το γεγονός ότι είναι ο αγαπημένος αρχιτέκτονας του ένα τοις εκατό, που είναι οι πάρα πολύ πλούσιοι.

Ομως ο Λάντρι, γιος ενός μαραγκού στο αγροτικό Κεμπέκ, ο οποίος έμαθε αγγλικά στα 20, δεν ενδιαφέρεται για την πάλη των τάξεων. Το αν οι έχοντες πρέπει να δείχνουν εγκράτεια για να βελτιωθεί η κοινωνία είναι ένα θέμα που αφορά τους κοινωνιολόγους. «Είναι σωστό ή λάθος να χτίζει κάποιος ένα μεγάλο σπίτι;», λέει ο ίδιος. «Δεν είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσω εγώ».

Στο μεταξύ, εκείνοι που τον αποκαλούν «βασιλιά της μεγα-έπαυλης» δεν γνωρίζουν το εύρος της δουλειάς του, και τέτοιου είδους ταμπέλες τού στοιχίζουν ακριβά. «Οι πελάτες διαβάζουν δημοσιεύματα και νομίζουν ότι φτιάχνουμε μόνο τέτοιου τύπου κατοικίες», λέει. «Θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι 5.000-10.000 τ.μ. και νομίζουν ότι είναι πολύ μικρό για μας. Ενα σπίτι των 10.000 τ.μ., όμως, είναι ένα μεγάλο σπίτι». 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Home που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή