Ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που ο ανακριτής διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, προχωρούσε στην απαγγελία κατηγοριών και -σε συνεργασία με τον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων- σε επιβολή περιοριστικών όρων κατά περίπτωση σε μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ και προέδρους ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής άρχιζε η συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Τα νέα πρόσωπα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τον ανακριτή, είναι το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Αρ. Σταθόπουλος, οποίος είναι επίσης «ειδικός σύμβουλος» του προέδρου της Γ. Γκιρτζίκη, δήμαρχος Οιχαλίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, ο μέχρι τον περασμένο Αύγουστο νομικός σύμβουλος και για πολλούς «ισχυρός άνδρας» της ΕΠΟ, Θ. Κουρίδης και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκης.

Οι προαναφερθέντες αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ για έναν υπάρχει κατηγορία για ηθική αυτουργία σε έκρηξη.

Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο επιβλήθηκε στον μεγαλομέτοχο του Λεβαδειακού Ι. Κομπότη, ο οποίος μετέχει στα Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας και επίσης είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι συναυτουργία σε δωροδοκία – δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα. Αφορά τον περσινό αγώνα Λεβαδειακού – Παναιτωλικού στον οποίο διαιτητής ήταν ο επίσης κατηγορούμενος διαιτητής Κάμπαξης και οφείλεται σε καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος του Παναιτωλικού, Φ. Κωστούλας και αξιολογήθηκε από τις αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιος περιοριστικός όρος έχει επιβληθεί στους Ζυγογιάννη, Ζάμπρα και Αναστασάκη που είναι ή ήταν μέλη πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου.

Και ενώ η ΕΠΟ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της και αφορά την ηγεσία της, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής άρχισε η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τις FIFA – UEFA.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, παρουσιάστηκε σταθερός στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, παράλληλα όμως εμφανίστηκε διαλλακτικός και έτοιμος να υιοθετήσει εναλλακτικές προτάσεις.

«Η ΕΠΟ πρέπει να εναρμονίσει το καταστατικό και τους κανονισμούς της με το Σύνταγμα, τους νόμους και τα καταστατικά των FIFA και UEFA», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο. Θέλει να το ενισχύσει και όλες οι ομοσπονδίες να λειτουργούν με αυτό. Ομως, στα εννέα χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου καθεστώτος έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις στο ποδόσφαιρο. Εάν, απ’ όσους κατηγορούνται αθωωθεί το 80% και καταδικαστεί το 20% ή το αντίθετο, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει». Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Για μας ο αποκλεισμός είναι απευκταίος, αλλά δεν νομοθετούμε με βάση τα οικονομικά συμφέροντα των ομάδων. Αν το δίλημμα είναι σήψη ή αποκλεισμός από την Ευρώπη η απάντηση της κυβέρνησης είναι αυτονόητη».

Αύριο ο Ινφαντίνο

Δεν παράλειψε, ωστόσο, να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και τη FIFA. Οσον αφορά τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ. Επιφυλακτική στάση κράτησαν «Ποτάμι», ΠΑΣΟΚ και Χ.Α. ενώ ο αγορητής της Ν.Δ., Κ. Κουκοδήμος, ζήτησε την απόσυρσή του. Η συντριπτική πλειοψηφία εξέφρασε φόβο για το ενδεχόμενο αποκλεισμού, ενώ κριτική ασκήθηκε για τις εξουσίες που συγκεντρώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή