Αλλαγή δεδομένων στο Κυπριακό

Αλλαγή δεδομένων στο Κυπριακό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανέωση των προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, λόγω του ρόλου της Αγκυρας, δημιουργεί η εκλογική νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς θεωρείται δεδηλωμένος οπαδός της ομοσπονδιακής λύσης. Ωστόσο, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, ο κ. Ακιντζί δέχθηκε οξύτατη επίθεση από τον Ταγίπ Ερντογάν, που του υπενθύμισε, σχεδόν απειλητικά, ποιος ασκεί την πραγματική εξουσία στα Κατεχόμενα. Τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί αν ο Ακιντζί θα αναδιπλωθεί ή θα κάνει ουσιαστικά ανοίγματα.

Ο κ. Ακιντζί αναλαμβάνει καθήκοντα την Πέμπτη, ενώ στις 4 Μαΐου φθάνει στην Κύπρο ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, πρέσβης Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, για να προετοιμάσει την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, στην Αθήνα η επιτροπή νομικής υποστήριξης της Λευκωσίας προετοιμάζεται, επίσης εντατικά, καθώς εκτιμάται ότι εντός του Μαΐου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Οπως έγινε γνωστό, είναι πιθανή μια συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί εντός της εβδομάδας για μια πρώτη συζήτηση, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ελπίδα «επιτέλους, η πατρίδα μας να επανενωθεί, να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος με προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη».

Παρέμβαση

Διαφορετικό κλίμα δημιουργήθηκε μεταξύ Αγκυρας – Κατεχομένων. Στο τηλεγράφημά του προς τον Ακιντζί, ο Ερντογάν σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος στο Κυπριακό». Υπήρξε όμως και δεύτερη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, καθώς απαντώντας σε σχόλιο του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι «πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα αλλά δύο αδελφές χώρες», ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αυτή που δίνει τις μάχες διεθνώς, διερωτήθηκε αν ο Ακιντζί μπορεί να δώσει μόνος του τη μάχη αυτή και πρόσθεσε: «Η Τουρκία βλέπει τη σχέση της προς τη βόρεια Κύπρο όπως εκείνη της μητέρας προς το βρέφος της. Και θα εξακολουθήσει να τη βλέπει έτσι. Αυτό πιστεύει. Μπορώ να τον κατανοήσω (τον κ. Ακιντζί). Αλλά μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να το μετανιώσει. Και αυτό δεν θα ήταν ευχάριστο».

Απαντώντας, ο κ. Ακιντζί, ο οποίος, τη στιγμή της δήλωσης Ερντογάν βρισκόταν σε τηλεοπτικό στούντιο, διερωτήθηκε: «Εμείς, δηλαδή, να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μη μεγαλώσουμε; Να μη σταθούμε στα πόδια μας;».

Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τονίζει ότι «η νίκη σου μπορεί να αποβεί ιστορική, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας». Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «ο βίος και η πολιτεία του Μουσταφά Ακιντζί, διαχρονικά, δημιουργούν ελπίδες για μια διαφορετική και πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση», ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είναι μια ημέρα ελπίδας για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή