Μερική ανατροπή των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Μερική ανατροπή των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση «μερικού εξευμενισμού» και σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η ανασυγκρότηση της ομάδας διαπραγμάτευσης, όπως αυτή αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Βαρουφάκης δεν πρόκειται να φύγει κάτω από την πίεση που δεχόμαστε. Αν φύγει, τότε ο επόμενος θα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», σημείωνε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, που τον τελευταίο καιρό ξεχωρίζει για το άριστο επίπεδο της πληροφόρησής του όσον αφορά τα κυβερνητικά ζητήματα. «Αυτό που θέλουν δεν είναι ένας άλλος υπουργός Οικονομικών, αλλά άλλη κυβέρνηση» πρόσθεσε. «Και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Ερωτηθείς αν η τελευταία αυτή απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, σχετικά με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων στην ευρύτερη ομάδα διαπραγμάτευσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στους εταίρους-δανειστές, είπε πως «αυτό θα φανεί άμεσα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι το πρόσωπο που θα εξακολουθεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και σε συνέχεια των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (στην κυριακάτικη Αυγή) ότι το αργότερο στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχει υπάρξει λύση στις συζητήσεις με τους εταίρους, τόνισε πως «αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Δεν κάνουμε κανένα εκβιασμό. Το δίλημμα είναι στους εταίρους. Χρειάζονται έως το τέλος Μαΐου πολλά χρήματα και η Ελλάδα δεν τα έχει».

Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε λόγο για «ενδιάμεση» συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί μέρος των χρημάτων που θα δώσουν την δυνατότητα στη χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις επικείμενες επείγουσες υποχρεώσεις του Μαΐου. «Η μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, αναπόφευκτα θα στηρίζεται στο "δίπολο" πολιτικές ανάπτυξης – ρύθμιση χρέους», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι ενόψει της επίτευξης του στόχου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα για την παρούσα κρίσιμη φάση, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ολική ανατροπή του προγράμματος και των θέσεών του».

– «Εως ποίου σημείου θα ήταν αποδεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μια "μερική" ανατροπή αυτού του προγράμματος;», ρωτήθηκε στη σύντομη, ανεπίσημη αλλά προφανώς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Περιστύλιο.

«Κοιτάξτε. Κανένα μέτρο δεν θα αφορά μαζικά τους πάντες», είπε και πρόσθεσε: «Επί παραδείγματι: Αν χρειαστεί να μειωθούν επικουρικές συντάξεις από 1500 ευρώ σε 1100 ευρώ, αυτό αφορά μερικές χιλιάδες – όχι άπαντες- οπότε θα μπορούσε να γίνει. Αν χρειαστεί να αυξηθεί, όπως διαβάζω-δεν έχω άμεση πληροφόρηση, ο ΦΠΑ στα τετράστερα και στα πεντάστερα ξενοδοχεία, να το δούμε. Πάντως, για μαζική αύξηση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, δεν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή