Εξοικονόμηση του «λευκού χρυσού»

Εξοικονόμηση του «λευκού χρυσού»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγή ζωής και υγείας, το νερό αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την επιβίωση και την καλοζωία μας. Η Ελλάδα έχει την καλή τύχη ναπροσφέρει ένα από τα ποιοτικότερα νερά, χάρις στις φυσικές πηγές που διαθέτει. Tα οφέλη του νερού στον άνθρωπο είναι καταλυτικά, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού και πεπτικού συστήματος(πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμός των τροφών), της πίεσης του αίματος, της εγκεφαλικής λειτουργίας (τα 3/4 του εγκεφά- λου είναι νερό, ενώ βοηθάει σε προβλήματα μνήμης ή εστίασης), στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ οι μελέτες έδειξαν ότι συμβάλλει στην προστασία από μια ποικιλία νόσων (κρυολογήματα,δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις ουρητικής οδού, νεφρολιθίαση, καρκίνος της κύστεως).

Ασφαλώς, μπορεί οι λογαριασμοί του νερού να είναι οι οικονομικότεροι όλου του νοικοκυριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικά από τη μετρημένη χρήση του νερού, με το μεγαλύτερο όφελος βέβαια να αφορά τα αποθέματα νερού της χώρας, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα λειψυδρίας από την κατά καιρούς σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων.

Η βασική μας φιλοσοφία θα πρέπει να είναι: Προσέχουμε σήμερα για να έχουμε αύριο. Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί στα κτίρια με κατάλληλο σχεδιασμό, επιλογή εξοπλισμού και εφαρμογή συγκεκριμένων συστημάτων. Συστήματα εξοικονόμησης νερού για οικιακή κατανάλωση κυκλοφορούν στην αγορά σε προσιτές τιμές. Στον εξοπλισμό του σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά από συστήματα, αρχής γενομένης από τις βρύσες με περιορισμό ροής. Πρόκειται για βρύσες που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό, δίνοντας τη ροή που απαιτείται για την άνετη χρήση νερού.

Η ροή για τη βρύση μπάνιου πρέπει να νείναι μικρότερη από αυτή της βρύσης κουζίνας. Συνεπώς, μέσω των συγκεκριμένων συστημάτων δημιουργείται η εντύπωση πιο δυνατής ρεύσης από την κεφαλή του ντους, εξοικονομώντας νερό και συνάμα «ξεγελώντας» την άνεση του χρήστη. Το κόστος ξεκινά από τα 40 ευρώ, όχι πολύ παραπάνω από έναν λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ για ένα τετραμελές νοικοκυριό. Οι βρύσες αυτές σπαταλούν σαφώς λιγότερο νερό, καθώς κάνουν καλύτερη αξιοποίηση του νερού, όταν π.χ. πλένουμε τα πιάτα, ή γεμίζουμε τα ποτήρια.

Η κατανάλωση νερού στο σπίτι

Γεμάτη μπανιέρα: 150  λίτρα/φορά

Καζανάκι: 9 λίτρα/φορά

Ντους: 15 λίτρα/λεπτό

Πλύσιμο χεριών και προσώπου: 30 λίτρα/2 λεπτά

Πλύσιμο αυτοκινήτου: 150 λίτρα/φορά

Πλυντήριο ρούχων: 150 λίτρα/φορά

Πλύσιμο φρούτων/λαχανικών: 15 λίτρα/λεπτό

Πλυντήριο πιάτων: 50 λίτρα/φορά

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι: 150 λίτρα/ημέρα

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Home που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή