Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε εταιρείες στην Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε εταιρείες στην Αττική

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε βάρος εταιρειών και καταστημάτων στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής εξαρθρώθηκε, από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.

Οι δράστες συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Πρόκειται για τέσσερις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 25, 27, 28 και 36 ετών, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και στοχοποιούσαν κυρίως εταιρείες οι οποίες φαινόταν πως διαθέτουν χρηματοκιβώτιο.

Μάλιστα η σπείρα δρούσε με «επαγγελματικό» τρόπο, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις και μέτρα ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός της.

Συγκεκριμένα, οι δράστες κινούνταν με διαφορετικά οχήματα, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, εντόπιζαν γραφεία εταιρειών ή μεγάλα καταστήματα και τα έθεταν σε παρακολούθηση, προκειμένου να σχεδιάσουν τον τρόπο δράσης τους. Στη συνέχεια προσέγγιζαν τον στόχο τους μεμονωμένα, με διαφορετικά οχήματα, τα οποία στάθμευαν σε κοντινή απόσταση και σε διαφορετικές θέσεις.

Ο ένας εκ των συνεργών παρέμενε εκτός του κτιρίου για να φυλάει «τσίλιες» και οι άλλοι εισέρχονταν στην εταιρεία. Άμεσα εξουδετέρωναν τα συστήματα συναγερμού, κόβοντας τα τηλεφωνικά καλώδια ενώ έκαναν χρήση και ηλεκτρονικής συσκευής απενεργοποίησης σημάτων κινητής τηλεφωνίας (για την απενεργοποίηση της ασύρματης εκπομπής σήματος συναγερμού). Επιπλέον, για την αποφυγή βιντεοσκόπησής τους, αφαιρούσαν τα καταγραφικά μηχανήματα κλειστού κυκλώματος που διέθεταν οι εταιρείες.

Για τις διαρρήξεις των γραφείων και των χρηματοκιβωτίων χρησιμοποιούσαν φιάλες οξυγόνου και προπανίου, επαγγελματικά τρυπάνια, κόφτες, φακούς και διάφορα ειδικά διαρρηκτικά εργαλεία. Έφεραν δε μαζί τους ενδύματα και υποδήματα προκειμένου να αλλάζουν μετά από κάθε επιχείρηση.

Από τις εταιρείες και τα καταστήματα αφαιρούσαν ή παραβίαζαν τα χρηματοκιβώτια και έκλεβαν χρήματα, επιταγές, κοσμήματα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα.

Ενδεικτικό του «επαγγελματικού» τρόπου δράσης τους είναι ότι πριν την αποχώρησή τους, ψέκαζαν με ειδικό υγρό τις επιφάνειες που είχαν έρθει σε επαφή ώστε να μην είναι δυνατή η εύρεση και επεξεργασία βιολογικού υλικού.

Τέλος, διέφευγαν μεμονωμένα και συναντιόντουσαν σε μεγάλη απόσταση για τον διαχωρισμό και τη διανομή των κλοπιμαίων.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και σε έρευνα στα σπίτια και στα οχήματα τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 10.720 ευρώ και 500 δολάρια Η.Π.Α., πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κοσμήματα, καθώς και φιάλες οξυγόνου και δύο αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 30 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών ενώ στο στόχαστρο της σπείρας βρέθηκαν μεταξύ άλλων κοσμηματοπωλείο, εταιρεία πώλησης μηχανών καφέ, δισκογραφική εταιρεία και εταιρεία υπολογιστών στο Νέο Ψυχικό, δύο ναυτιλιακές εταιρείες στη Γλυφάδα, εταιρεία παιχνιδιών στην Κηφισιά, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Χολαργό και στην Αργυρούπολη και φαρμακευτική εταιρεία στην Παλλήνη.

Το οικονομικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 210.000 ευρώ σε μετρητά ενώ η αξία των κλοπιμαίων είναι μεγαλύτερη από 150.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή