Ανοικτό το δημοψήφισμα από Τσίπρα

Ανοικτό το δημοψήφισμα από Τσίπρα

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω λάβει εντολή λύσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση, αν καταλήξω να έχω συμφωνία έξω από αυτά τα όρια, δεν έχω άλλο αποκούμπι, ο λαός θα αποφασίσει, αλλά όχι με εκλογές», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε (enikos.gr, Star), «δείχνοντας» τη λύση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η κυβέρνηση πάρει μια «δύσκολη» συμφωνία από τους εταίρους.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους, αφού θα εμπεριέχει συμβιβασμό, θα έχει και υποχωρήσεις. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως «αγκάθια» στην επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ειδικότερα τις ομαδικές απολύσεις και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την αύξηση στον ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, τόνισε πως στις σκέψεις της κυβέρνησης, ως εναλλακτική, υπάρχει η πρόταση για επιβολή φόρου ανά διανυκτέρευση, αλλά και η πρόταση όλες οι συναλλαγές για ποσά μεγαλύτερα των 50 – 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτικές κάρτες, ώστε να εισπράττει το κράτος τον ΦΠΑ, καθώς, όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν αφορά το ύψος του φόρου, αλλά την εισπραξιμότητα.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης έγιναν λάθη. «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και μια κυβέρνηση πρέπει να μαθαίνει από τα λάθη της», ανέφερε σχετικά και ως λάθος που, όπως είπε, προέκυψε από τη βούληση κάποιων να παραπλανήσουν παρουσίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε χρήματα με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι αμέσως μετά τη συμφωνία η ΕΚΤ θα ανακαλούσε τον περιορισμό που επέβαλε στις τράπεζες για αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. «Κάναμε λάθος που αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστει ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ενδιάμεση συμφωνία, επί της οποίας κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, «βολική» και για τις δύο πλευρές, καθώς «πρέπει να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης, να μπουν οι βάσεις με συμφωνία σε αυτά στα οποία είμαστε κοντά και να συζητήσουμε μετά τα δύσκολα, που είναι δύσκολα και για τους άλλους, αφού δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον εάν δεν μιλήσουμε για το χρέος». Αναφορικά με την προοπτική απομείωσης του χρέους, πάντως, ανέφερε ότι «μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με διαγραφή, απομείωση ή roll over».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε δημόσια τον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό asset» για την κυβέρνηση, που επιμένει στις απόψεις του και δεν υποχωρεί. «Θα δεχθώ ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα», σχολίασε, το απέδωσε, όμως, στο διαπραγματευτικό παιχνίδι και σε προσπάθεια «να αποδομήσουν αυτόν που έχουν απέναντι». Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Κώστα Καραμανλή, είπε ότι υπάρχει «αμοιβαία εκτίμηση», αλλά έχει δοθεί υπερβολική διάσταση, ενώ αρνήθηκε πως του έκανε πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Ο Βαρουφάκης δεν κάνει εύκολα πίσω, είναι έντιμος και μένει πιστός στις απόψεις του. Θέλουν να αποδομήσουν τον Βαρουφάκη για διαπραγματευτικούς λόγους. Εχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας καλύτερα από ό,τι την μιλάνε αυτοί», είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της κ. Μέρκελ, υποστήριξε ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί πως το πρόγραμμα λιτότητας απέτυχε». Επισήμανε παράλληλα ότι «ενδεχόμενη ρήξη θα ήταν αποτυχία για την Ευρώπη αλλά και για εμάς».

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έκανε λόγο για επιτυχία και υποστήριξε ότι έκτοτε διεξάγεται μια μεγάλη μάχη. «Ναι μεν δεν καταφέραμε να σκίσουμε μεμιάς το μνημόνιο αλλά πετύχαμε μια συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξεφύγει από το περιβόητο mail Χαρδούβελη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ στο ερώτημα αν η ακινησία παράγει ύφεση απάντησε ότι «παράγει κίνδυνο ύφεσης». Ωστόσο, όπως είπε η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λύσει αυτή την ακινησία υπογράφοντας το mail Χαρδούβελη ούτε να υποχωρήσει στις πιέσεις για την αναίρεση αρκετών σημείων της συμφωνίας, καθώς «δεν έχει πάρει αυτή τη λαϊκή εντολή».

«Η δυσκολία που είχαμε από την πρώτη στιγμή ήταν να συνδυάσουμε τον κανόνα της λαϊκής κυριαρχίας με τους κανόνες της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο και για παγίδες που τού έστησαν πολιτικοί αντίπαλοι.

 

«Οι δικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα σε συνεργασία με ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη έστησαν παγίδα και καραδοκούν να σκοντάψουμε ακόμη κι αν αυτό θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας: «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως τιμωρούν την Ελλάδα επειδή εξέλεξε αριστερή κυβέρνηση. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη που ίσως είχαν αυτό στο μυαλό τους. Οτι εκβιάζοντας την κυβέρνηση μέσα από την πραγματικότητα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας να υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές της».

 

«Στόχος μας είναι η ενδιάμεση συμφωνία και η διαπραγμάτευση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου. Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η γέφυρα εμπιστοσύνης».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση. Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός και όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.

Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή