Πρόστιμα 1,025 εκατ. ευρώ από την Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πρόστιμα 1,025 εκατ. ευρώ από την Επ. Κεφαλαιαγοράς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,025 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ξένα επενδυτικά σχήματα, καθώς προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις (short selling) στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank χωρίς να έχουν καταβάλει προηγουμένως τα χρήματα για να καλύψουν τις εντολές πώλησης. Υπενθυμίζουμε ότι οι παραβάσεις έγιναν την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2014. Ειδικότερα, η Επ. Κεφαλαιαγοράς επέβαλε τα εξής πρόστιμα:

α) 460.000 ευρώ στην Burlington Global Capital Investments Corporation, διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να καλύψει την υποχρέωση παράδοσης των ανοιχτά πωλούμενων μετοχών στο σύστημα εκκαθάρισης (failed trade), β) 400.000 ευρώ στην εταιρεία MCI Services Ltd, διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, γ) 65.000 ευρώ στην εταιρεία Quantum Partners L.P. διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, δ) 80.000 ευρώ στην εταιρεία Aptus Global Financials Fund διότι προέβη σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της τράπεζας Alpha, ε) 10.000 ευρώ στην εταιρεία GFS Map Trust Macrosynergy, διότι προέβη σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της τράπεζας Alpha και τέλος, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στην εταιρεία J.P. Morgan Securities PLC, διότι προέβη σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της τράπεζας Alpha , κατά παράβαση του άρθρου 12 (1.β) του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτό εξειδικεύεται από το άρθρο 5 του Εκτελεστικού Κανονισμού (Ε.Ε.) 827/2012 για τις ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, η Επ. Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ στην εταιρεία South Pacific Capital Single Member P.C. γιατί παρείχε την επενδυτική υπηρεσία της λήψης και διαβίβασης εντολών, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή