Σε αναδιαρθρώσεις με περικοπές 3,5 δισ. προχωρεί η Deutsche Bank

Σε αναδιαρθρώσεις με περικοπές 3,5 δισ. προχωρεί η Deutsche Bank

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της ανακοίνωσε η Deutsche Bank, με επίκεντρο την επενδυτική τραπεζική που διαθέτει ενεργητικό 200 δισ. ευρώ, ώστε να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι επενδυτές οδήγησαν σε πτώση 4% την τιμή της μετοχής τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη χθες, αφού έκριναν ότι τα σχέδια ήταν αρκετά αόριστα για το μέγεθος των περικοπών. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός αποβλέπει σε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 3,5 δισ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες, προγραμματίζοντας την έξοδο της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής από το ένα δέκατο των αγορών που δραστηριοποιείται. Συν τοις άλλοις, πρόκειται να διαθέσει σε πώληση κάποιες δραστηριότητες στη λιανική τραπεζική, συμπεριλαμβανομένης της Postbank, που είναι ένας από τους παλαιότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Γερμανίας με πελατολόγιο 14,5 εκατ. ατόμων και είχε εξαγοραστεί το 2010, όταν επικεφαλής ήταν ο Γιόσεφ Ακερμαν. Εναν χρόνο μετά, ο κ. Ακερμαν παρέδωσε τα ηνία του κολοσσού στους Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν.

Οικονομικοί αναλυτές σχολιάσαν τη χρονική στιγμή που η Deutsche Bank επέλεξε να αναγγείλει αυτή τη δραστική αναδίπλωση από τον κόσμο των επενδύσεων διότι την Κυριακή, μία ημέρα πριν, δημοσιοποιήθηκε πτώση καθαρών κερδών κατά 50% για το πρώτο τρίμηνο έπειτα από τσουχτερό πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων (2,29 δισ. ευρώ) που πληρώθηκε σε ΗΠΑ και Βρετανία, λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Οι προβλέψεις των νομικών εξόδων της Deutsche Bank αυξήθηκαν κατά το ήμισυ αυτήν την περίοδο, ενώ υπάρχει προοπτική και άλλων προστίμων. Αυτό το τσουχτερό πρόστιμο υπερκάλυψε τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση τίτλων σταθερού εισοδήματος και μετοχών, που ήταν ενισχυμένα κατά 17% και 32%, αντίστοιχα, από πέρυσι. Συνολικά, τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 3,37 δισ. ευρώ, αν και η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας υποχώρησε στα 559 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τζάιν, ωστόσο, εστίασε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, αποδίδοντας εκεί την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του τραπεζικού κολοσσού, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων που εξασφαλίζουν σταθερά έσοδα και εμπεριέχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο. «Οι κανόνες είναι σκληροί τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, θεωρούμε ότι αυτή είναι η βασική μας πρόκληση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Ανσού Τζάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή