Αγωγούς αξίας 50 δισ. δολ. απειλεί η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αγωγούς αξίας 50 δισ. δολ. απειλεί η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με αιχμή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το ενδεχόμενο κλιμάκωσής της μετά τις εκλογές του Μαΐου στον διαφιλονικούμενο θύλακο θέτει σε κίνδυνο ενεργειακά σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ανησυχία τους για την τύχη των ενεργειακών αυτών σχεδίων, τα οποία αφορούν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και την κατασκευή αγωγών που θα συνδέουν τη χώρα με τη Νότια Ιταλία, εκφράζουν αναλυτές της Royal Bank of Scotland.

Πρόκειται για τις επενδύσεις που έχει κάνει σε ενεργειακά σχέδια στο Αζερμπαϊτζάν η πολυεθνική πετρελαϊκή ΒΡ με τους εταίρους της και οι οποίες υπερβαίνουν τα 50 δισ. δολάρια. Αντικείμενο της διαμάχης είναι ο θύλακος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που, παρά τη συντριπτική υπεροχή των Αρμενίων στην περιοχή, έχει διεθνώς αναγνωρισθεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν ουσιαστικά τερματισθεί μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που συνήφθη τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι επενδύσεις στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή έγιναν στο σχετικά ειρηνικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε. Σύμφωνα, όμως, με το Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών της Κασπίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, από την αρχή του έτους έχει αναζωπυρωθεί η σύγκρουση και έχουν αναφερθεί 31 θάνατοι σε εχθροπραξίες στην περιοχή.

Η Αννα Τοκάρ, αναλύτρια της RBS στο Λονδίνο, θεωρεί πιθανή μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών μετά τις εκλογές που θα γίνουν στις 3 Μαΐου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οπότε «μπορεί να κινδυνεύουν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Νοτίου Καυκάσου». Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αγωγού πετρελαίου Μπακού – Τιφλίδα – Τσεϊχάν, στον οποίο έχει επενδύσει η ΒΡ και ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από την περιοχή των εχθροπραξιών. Από το 2013 το Αζερμπαϊτζάν έχει υπογράψει συμβόλαια αξίας 45 δισ. δολαρίων με Ευρωπαίους πελάτες, στους οποίους θα παρέχει φυσικό αέριο μέσω αγωγών μήκους 4.000 χιλιομέτρων που ξεκινούν από το Μπακού και φτάνουν στη Νότια Ιταλία μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. Πρόκειται για τη μοναδική υποδομή που μεταφέρει αργό της Κεντρικής Ασίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Τυχόν κλιμάκωση της έντασης εγκυμονεί, άλλωστε, τον κίνδυνο να αποσταθεροποιήσει μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία από τη μια πλευρά και την Τουρκία και το Ιράν από την άλλη.

Το Αζερμπαϊτζάν, τρίτη σε παραγωγή πετρελαίου πρώην Δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης, έχει εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στο έδαφός του για να ενισχύσει τον στρατό του και να συνάψει συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, την τελευταία πενταετία ήταν δεύτερο σε εισαγωγές όπλων από την Ευρώπη. Φέτος οι αμυντικές του δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 27% φθάνοντας στα 3,6 δισ. δολάρια. Η Αρμενία συμμετέχει σε αμυντική συμμαχία με τη Ρωσία και είναι έδρα ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο χώρες ξέσπασαν το 1993 όταν η Αρμενία κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά γειτονικές περιοχές. Είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 30.000 άνθρωποι και άλλο 1,2 εκατ. άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή