Νέα μέτρα ύψους 3 δισ. χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Νέα μέτρα ύψους 3 δισ. χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομικό κενό που φθάνει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι δανειστές της χώρας για το 2015, ακόμα και στο σενάριο που ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα «κουρευτεί» φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί της πρόβλεψης για 3% του ΑΕΠ. Η εκτίμηση των θεσμών για ανάγκη λήψης νέων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, χωρίς να ανατραπεί κάποιο από τα υφιστάμενα, είναι σαφές ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ αποτελεί μόνο ένα από τα σημεία «τριβής» των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χθες, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Brussels Group, για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά το Eurogroup της Παρασκευής. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το κλίμα στις συζητήσεις είναι πολύ «βαρύ», καθώς οι δανειστές διαπιστώνουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Είμαστε εκεί που ήμασταν», δηλώνει παράγοντας των δανειστών στην «Κ», προσθέτοντας όμως ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο το «κενό» μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει, λόγω και των νέων αρνητικών στοιχείων που έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προβλέπουν ότι για φέτος η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 0-0,5% στην καλύτερη περίπτωση, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί μεταξύ ελλείμματος 0,5% του ΑΕΠ έως και 0% του ΑΕΠ. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι, θα είναι ισοσκελισμένο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί όπως ισχύει ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και δεν θα δοθεί η 13η σύνταξη που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη των δανειστών εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5 -2% του ΑΕΠ, υπολογίζεται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ. Αν και παραδέχονται ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις και μπορεί τελικά το κενό να αποδειχθεί μικρότερο, συμπληρώνουν ότι σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των Αθήνας και δανειστών σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό βασικό σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε ανάπτυξη της τάξεως του 1,4% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 – 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η απόσταση στις προβλέψεις των δύο πλευρών είναι σημαντική.

Πέραν, όμως, αυτής της διαφοράς στις προβλέψεις για τα μεγέθη της οικονομίας, στελέχη των δανειστών της χώρας υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και σε άλλα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα σημεία «τριβής» είναι:

1. Εργασιακά. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές διαφωνούν, ενώ επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

2. Ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν συζητούν την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ απορρίπτουν και τη διάθεση της 13ης σύνταξης.

3. Μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προτάσσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όταν η κυβέρνηση επιμένει να την καταργήσει και να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που θα προτείνει ο ΟΟΣΑ.

4. Αποκρατικοποιήσεις. Αν και η Αθήνα έχει κάνει βήματα πίσω σε σχέση με τις αρχικές της τοποθετήσεις, υπάρχει ακόμη απόσταση από το να βρεθούν σε κοινό τόπο οι δύο πλευρές για τη διαχείριση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή