«Αθηνέο», ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας

«Αθηνέο», ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατηγορία της μικροζυθοποιίας, έστω και αν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μοιάζει περισσότερο με το… χόμπι μιας επιχείρησης, εισέρχεται και επισήμως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπου μέχρι πριν από ένα χρόνο λειτουργούσε το εργοστάσιο παραγωγής της Αθήνας, εγκαινιάστηκε ένας πολυχώρος αφιερωμένος στην μπίρα, ενώ εκεί παράγεται και η μη παστεριωμένη, «φρέσκια» μπίρα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τόσο ο πολυχώρος, ο πρώτος χώρος δημιουργικής ζυθοποιίας, όπως η ίδια η εν Ελλάδι θυγατρική της Heineken τον αποκαλεί, όσο και η νέα μπίρα φέρουν την ονομασία «Αθηνέο».

Πρόκειται για επένδυση 700.000 ευρώ και κυρίως πρόκειται για ένα επιτυχημένο παράδειγμα μετατροπής ενός καθαρά βιομηχανικού χώρου σε χώρο διασκέδασης, ψυχαγωγίας και κυρίως επιμόρφωσης. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2013 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου της Αθήνας, επί της λεωφόρου Κηφισού, μεταφέροντας την παραγωγή στη μονάδα που διαθέτει στην Πάτρα. «Μέσα από την ενίσχυση της κουλτούρας της μπίρας θα μεγαλώσει συνολικά και η αγορά. Η καινοτομία είναι ο καλύτερος τρόπος», υποστήριξε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά.

Μια αγορά, πάντως, που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 δείχνει σχεδόν στάσιμη. Αν και στα τέλη του 2014 οι εκτιμήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έκαναν λόγο για υψηλή μονοψήφια αύξηση συνολικά της αγοράς το 2015, στα τέλη Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι προβλέψεις και η αγορά εκτιμάται ότι θα είναι οριακά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της εταιρείας επιμένουν ότι δεν δρουν ανταγωνιστικά προς τις υφιστάμενες μικροζυθοποιίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κατηγορηματικά στο μέλλον πιθανή εξαγορά εταιρείας της κατηγορίας αυτής.

Στη μικροζυθοποιία της εταιρείας θα παράγονται τέσσερα είδη μπίρας ― όσα και οι εποχές του χρόνου, και όλες οι μπίρες θα είναι μη παστεριωμένες, με διάρκεια ζωής μόλις τέσσερις ημέρες. Ηδη έχει παραχθεί η πρώτη μπίρα, στα συστατικά της οποίας κυριαρχούν το μέλι και ο κόλιανδρος. Οι μπίρες της μικροζυθοποιίας δεν θα εμφιαλώνονται, αλλά θα διατίθενται σε βαρέλι μόνο σε επιλεγμένους χώρους εστίασης (μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί τρεις χώροι).

Στον πολυχώρο «Αθηνέο», πέρα από τη μικροζυθοποιία, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει αντικείμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα που σχετίζονται με την παραγωγή μπίρας, καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Επίσης, στον χώρο αυτό θα ξεκινήσουν τον Μάιο εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ιστορία της μπίρας, τη διαδικασία ζυθοποίησης και τα είδη της, καθώς και γευσιγνωσίες, που θα απευθύνονται και σε επαγγελματίες του κλάδου (όπως, για παράδειγμα, σε μπάρμεν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή