Βουλή: Στα ύψη η αντιπαράθεση για διαπραγμάτευση και δημοψήφισμα

Βουλή: Στα ύψη η αντιπαράθεση για διαπραγμάτευση και δημοψήφισμα

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές επιθέσεις που εξαπολύει από το πρωί στη Βουλή η αντιπολίτευση, με επίκεντρο -όπως ήταν αναμενόμενο- τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή του, δεν δίνουν απλώς τον τόνο στην υπό εξέλιξη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου νόμου για την ΕΡΤ. Πολύ περισσότερο φαίνεται πως λειτουργούν ως «βάλσαμο» για την τρωθείσα, ακριβώς εξαιτίας του περιεχομένου της πρωθυπουργικής συνέντευξης, συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άκρως επιθετικές ομιλίες των βουλευτών της ΝΔ, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελεχών άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε στους διαδρόμους της Βουλής από το μεσημέρι και μετά, πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να επανασυσπειρώσουν τους βουλευτές της μεγαλύτερου εκ των συγκυβερνώντων κομμάτων. Αρκετοί εκ των βουλευτών αυτών ανεπισήμως, στο καφενείο, στο Εντευκτήριο της Βουλής, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν τουλάχιστον τον προβληματισμό τους για όσα ανέφερε ο κ. Α. Τσίπρας λίγες ώρες νωρίτερα στη συνέντευξή του. Στις συζητήσεις αυτές, κυριαρχούσαν οι αναφορές στο θέμα της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και η προοπτική της κατάθεσης πολυνομοσχεδίου με μέτρα που κρίνονται αναγκαία για μια ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους. «Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τί σημαίνει μια τέτοια κίνηση», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής, του οποίου οι απόψεις περί την ανάγκη ανυποχώρητης στάσης έναντι των μνημονιακών πολιτικών είναι γνωστές.

«Συνεχίζεται όχι η αμφισημία και η εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων. Συνεχίζεται η αδυναμία να καταλήξει ο πρωθυπουργός σε εθνική στρατηγική. Πολύ φοβάμαι ότι η ταλάντευση θα συνεχιστεί μέχρι τη στιγμή της πρόσκρουσης στο απόλυτο αδιέξοδο», είπε σε παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Τσίπρα. Και αφού μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ακόμα κι αν επέλθει συμφωνία, η βλάβη στη χώρα έχει συντελεστεί», πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις: ή θα επιλέξετε να καταστραφεί η χώρα, ή θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας, σε αυτή που φτύσατε και υπονομεύσατε. Θα προσχωρήσετε, αλλά να το κάνετε ανοιχτά και να ζητήστε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέμματα που έχετε πει».

Από την πλευρά του ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΝΔ) αναφερόμενος σε συγκεκριμένη πρωθυπουργική επισήμανση σύμφωνα με την οποία συμφωνία θα επέλθει με τους εταίρους, εκτός εάν κάποιοι την τορπιλίσουν, είπε: «Ο Δ. Στρατούλης θέλει να τορπιλίσει τη συμφωνία με την τροπολογία για τα Ταμεία που αν γίνει γνωστή στους δανειστές, θα μπλοκάρει τη συμφωνία».

Νωρίτερα, ο κ. Μ. Βορίδης είπε πως ακούγοντας τον πρωθυπουργό κατέληξε στο συμπέρασμα πως «διευρύνθηκε η ομάδα των Μερκελιστών» στη χώρα. «Σας καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα και στο ρεαλισμό» είπε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μερκελισμός είναι να λες, κύριε Βορίδη, «ουδείς αναμάρτητος», όχι να πηγαίνεις ενώπιον της Καγκελαρίου και να λες «κατοχικό δάνειο, Siemens και λάθος πολιτική». Αυτό είναι συνέπεια και προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και προς τη λαϊκή εντολή. Αυτό εσείς δεν το κάνατε», σχολίασε αμέσως ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, αφού χαρακτήρισε την ομιλία Βενιζέλου «κρεσέντο υποκρισίας και απολογητική στάση υπέρ κάποιων ακραίων  δανειστών», υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος της τριπλής στρατηγικής που έχουν καταστρώσει οι αντίπαλοι της κυβέρνησης. Το πρώτο μέρος, είπε, ήταν η θεωρία της «ξαφνικής ασφυξίας» με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το δεύτερο και τρέχον είναι η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης», σύμφωνα με το οποίο μετά από ολιγόμηνη παραμονή στην εξουσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει υπό το βάρος της αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους. Το τρίτο και τελευταίο, είναι να εμφανιστεί η σημερινή κυβέρνηση «ίδια» με τις προηγούμενες: «Θέλετε να μας ενσωματώσετε και να γίνουμε ίδιοι μ εσάς. Αυτός είναι ο στόχος της απέπλιδας προσοπάθειας, της δικής σας και των φίλων σας στο εξωτερικό. Μήπως, δηλαδή, και κάποιοι κιοτέψουν και ενσωματωθούν για να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», είπε αρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Είστε ίδιοι με τους προηγούμενους» πρόλαβε να πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης, πριν η συζήτηση αρχίσει να επικεντρώνεται στα άρθρα του συζητούμενου σχεδίου νόμου.

Χαρακτηριστικό αυτής της επί των άρθρων συζήτησης είναι η ανταλλαγή πυρών, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ως προς τις σχέσεις τις οποίες διατηρούν αμφότερες οι πλέυρές με τα Μέσα Ενημέρωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεχώρισε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε θέμα προσλήψεων στην νέα ΕΡΤ με βάση την κομματική ταυτότητα των υποψηφίων προς εργασία: «Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει όλα τα προγράμματά της. Πρέπει να αποκαταστήσει όλους τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα να αποκαταστήσει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» είπε με έμφαση ο κ. Παναγούλης.

Τις αρνητικές για το ΣΥΡΙΖΑ εντυπώσεις προσπάθησε αργότερα να διασκεδάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος: «Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μια κομματική τηλεόραση. Ακούστηκαν εδώ ατυχείς φράσεις. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του», είπε ο κ. Ν.Φίλης.

«Είναι δυνατόν να περνάει ασχολίαστο το γεγονός ότι πρωτοστατούν στην «αναγέννηση» της ΕΡΤ πρώην εργαζόμενοί της, οι οποίοι είναι βουλευτές και θα ψηφίσουν νόμο ο οποίος τους ευνοεί; Δεν υπάρχει εδώ κανένα ζήτημα ηθικής, κανένα ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων;» αναρωτήθηκε από την πλευρά της η βουλευτής του Ποταμιού κα Χριστίνα Ταχιάου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο μια άλλη πολιτικο-εργασιακή πτυχή του όλου θέματος.

«Τί γίνεται; Υπάρχει βουλευτής που μόλις ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, θα διοριστούν αμέσως αυτός και η σύζυγός του. Νομοθετούν οι ευαίσθητοι επί θεμάτων ηθικής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς ίδιον όφελος;», ανέφερε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή