Ντάισελμπλουμ: Το δημοψήφισμα θα στοίχιζε χρήματα, δεν έχουμε χρόνο

Ντάισελμπλουμ: Το δημοψήφισμα θα στοίχιζε χρήματα, δεν έχουμε χρόνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η είδηση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός σκέφτεται να προβεί σε δημοψήφισμα, αν χρειαστεί, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις Βρυξέλλες. Το ενδεχόμενο συζητιόταν στους διαδρόμους της Κομισιόν και στο παρελθόν ως ένας τρόπος που θα έδινε τη δυνατότητα να κάνει ο κ. Τσίπρας τη στροφή. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμλπουμ δήλωσε, πάντως, χθες στο ολλανδικό κανάλι RTL ότι ένα δημοψήφισμα «θα στοίχιζε χρήματα, θα δημιουργούσε πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε και τον χρόνο».

Η αναφορά του κ. Τσίπρα στον πρόεδρο της ΕΚΤ και στον πρόεδρο του Eurogroup ότι τον «παραπλάνησαν», καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Βαρουφάκης είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι αμέσως μετά τη συμφωνία, η ΕΚΤ θα ανακαλούσε τον περιορισμό που επέβαλε στις τράπεζες για αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, δεν επιβεβαιώνεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Μία τέτοια απόφαση, να αλλάξει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων, είναι της τρόικας και του συμβουλίου της ΕΚΤ και κάτι τέτοιο είχε εξηγηθεί πολλές φορές και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το ίδιο είπε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξή του, υποστηρίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε ότι αν διαπραγματευόταν μαζί μας, τότε η ΕΚΤ θα άνοιγε τη ρευστότητα και θα χαλάρωνε τους κανόνες. Αυτό δεν γίνεται εύκολα, εκτός και αν υπάρχει απόφαση του Εurogroup».

Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» δεν είχαν δει μέχρι χθες το βράδυ το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, αλλά τόνιζαν ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι αναγκαίες για οποιαδήποτε συμφωνία και εκταμίευση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και σημερινό δημοσίευμα της «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Και αυτό γιατί το ΔΝΤ θεωρεί ότι χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ όσον αφορά την αλλαγή των προσώπων στη διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα. «Πρότεινα ότι θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο», υπογράμμισε.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΕWG όπως ήταν προγραμματισμένο για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup στις 11/5. Μέχρι χθες το βράδυ δεν αναμενόταν να συζητηθεί η Ελλάδα, καθώς το θέμα είχε εξαντληθεί στο Eurogroup στη Ρίγα και από τότε δεν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις. Το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη (μπορεί και σήμερα) με επικεφαλής τον κ. Χουλιαράκη, αλλά μέχρι στιγμής το πρόγραμμα λέει ότι θα σταματήσει για την αργία της Πρωτομαγιάς και θα συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό μάλλον προκάλεσε την απογοήτευση Eυρωπαίου αξιωματούχου που λέει ότι «μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ομάδες, αλλά φαίνεται ότι στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε». Σύμφωνα με τη σημερινή FΑΖ, αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στο Εurogroup, ενώ στις Βρυξέλλες επικράτησε έκπληξη για την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή