Βάλλει κατά ΠΝΠ το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Βάλλει κατά ΠΝΠ το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά της ΠΝΠ, ζητώντας αρχικά την αναστολή και εν συνεχεία την ακύρωσή της, προσέφυγε το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των φορέων της γενικής κυβέρνησης και κλήθηκε να καταθέσει τα ταμειακά του διαθέσιμα. Στην προσφυγή που κατέθεσε, το ΤΕΙ κάνει λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή», που θα επιφέρει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις και θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του. Μεταξύ αλλων, επισημαίνεται ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα. Περαιτέρω, ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική και συγκεκριμένα αντίκειται στο άρθρο 16 που αφορά στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας.

Διά της προσφυγής, αμφισβητούνται τα περί επείγουσας αναγκαιότητας καθώς, όπως υπογραμμίζεται, «στην επίμαχη ΠΝΠ δεν μνημονεύεται καμιά εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της». Αντίθετα, «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή, και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η δημοσιονομική κρίση μαστίζει τη χώρα από το 2010» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, στην προσφυγή γίνεται αναφορά και στην ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν μέσω της ΠΝΠ να της δίνεται εξουσιοδότηση να μεταβάλει τους φορείς που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή