Στην Αθήνα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Στην Αθήνα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα επιστρέφει για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας από την Βενετία όπου φυλάσσεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «σε μία κίνηση που δείχνει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας, διατρανώνοντας παράλληλα και την ελληνικότητα της Βενετίας», όπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Το ιερό λείψανο έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2016 και θα φιλοξενηθεί στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι συνέχεια μικρού ναού του 17ου αιώνα στον οποίο βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας.

Η παραλαβή του ιερού λειψάνου θα γίνει στις 10 Μαίου από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιερό λείψανο θα φθάσει στην Ελλάδα αεροπορικώς με ιδιωτικό αεροσκάφος. Με βάση το τελετουργικό, το ιερό λείψανο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο μητροπολίτης Μεσογαίας Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Κατόπιν με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, και η δεύτερη υποδοχή του ιερού λειψάνου θα γίνει στη διασταύρωση της ιεράς Οδού και της λεωφόρου ελευθερίου Βενιζέλου, από τον μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιο.

Από εκεί θα μεταφερθεί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας με υψηλές τιμές, πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, όπου την υποδοχή θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες ενώ ήδη αρκετοί ναοί από όλη την χώρα έχουν επικοινωνήσει με την Αποστολική Διακονία για να διοργανώσουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Αθήνα.

Εξίσου τιμητική θα είναι και η αποχώρηση του ιερού λειψάνου από την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γίνει υποδοχή και δοξολογία από τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Στη συνέχεια, με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί με την πρέπουσα επισημότητα προς το Λαύριο, και από εκεί στο Ελ. Βενιζέλος για την επιστροφή στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή