Αναφορές για «ξέπλυμα» 3,15 δισ. ευρώ στην Ελβετία το 2014

Αναφορές για «ξέπλυμα» 3,15 δισ. ευρώ στην Ελβετία το 2014

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη ήταν η αύξηση των αναφορών στην αρμόδια ελβετική αρχή για ύποπτες ενέργειες που μπορεί να συνδέονται με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» το 2014, ξεπερνώντας προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2011, μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις που έχει δεχτεί η χώρα, και οι τράπεζές της, τα τελευταία χρόνια από το εξωτερικό για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Στα 3,3 δισ. ελβετικά φράγκα ή 3,15 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αναφερθεί στο Γραφείο Καταγγελιών Μαύρου Χρήματος (MROS) της Ελβετίας, με το 85% να προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, αντανακλώντας αύξηση 33% από το 2013. Το 72% όλων των εκθέσεων, που φθάνουν τις 1.753, έχει ήδη προωθηθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η ελβετική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», διευρύνοντας το φάσμα των σοβαρών παραπτωμάτων σε φορολογικά ζητήματα. Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ δρομολογείται, παράλληλα, η δημιουργία μιας νέας Ομάδας Δράσης για Χρηματοοικονομικές Ενέργειες (FATF). Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ΗΠΑ και τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης έθεσαν στο στόχαστρο την Ελβετία διότι οι τράπεζες εκεί «φιλοξενούν» τα κινητά περιουσιακά πολιτών που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια.

Μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο η Ελβετία υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τη Ρώμη, βάσει της οποίας η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς πολιτών που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Το ιταλικό Δημόσιο εκτιμάται πως από αυτήν τη συμφωνία θα εξασφαλίσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Η Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά πως, λίγο έως πολύ, το 70% του ρευστού που έχουν κρύψει Ιταλοί φοροφυγάδες στο εξωτερικό βρίσκεται στην Ελβετία.

Οι καταγγελίες στη MROS αναδεικνύουν, επίσης, τη διάθεση των ελβετικών τραπεζών να αποκαταστήσουν ένα κλίμα σταθερότητας μετά το σφυροκόπημα που έχουν υποστεί από ξένες κυβερνήσεις. Πρόσφατα, η ιδιωτική ελβετική τράπεζα BSI κατέληξε σε διακανονισμό 211 εκατ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για υπόθεση φοροδιαφυγής. Συμμετείχε σε πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης με άλλες 100 τράπεζες. Αυτό το πρόγραμμα αφορά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοήθησαν Αμερικανούς πελάτες να φοροδιαφύγουν, και βάσει αυτού δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες σε βάρος τραπεζών εάν υπήρχε συνεργασία με τις Αρχές. Συμμετείχαν, επίσης, οι Deutsche Bank, Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή