Μένουν οι διαφορές παρά τη «γέφυρα»

Μένουν οι διαφορές παρά τη «γέφυρα»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αθλητικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού προέβη σε τροποποιήσεις που ικανοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κινούνται προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με την πλευρά του ποδοσφαίρου αν και δεν φαίνεται να ικανοποιούν πλήρως την ΕΠΟ.

Ανοιχτά παραμένουν δύο ζητήματα τα οποία προκαλούν την αντίδραση της ΕΠΟ και για τα οποία θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί ο Στ. Κοντονής και εκπρόσωποι των κομμάτων με τον γενικό γραμματέα της UEFA,Τζιάνι Ινφαντίνο.

Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου για τα οποία η πλευρά της κυβέρνησης επιμένει να ορίζονται μόνο τακτικοί δικαστές, ενώ η ΕΠΟ θέλει μεικτό σύστημα με την παρουσία δικηγόρων επιλογής της, κάτι που προσκρούει σε απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους.

Η δεύτερη αφορά την κατάργηση διάταξης του νόμου του 2006 που ορίζει το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ. Ο κ. Κοντονής επιζητεί επαναδιατύπωση της διάταξης που θα αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Επιφύλαξη δήλωσαν οι Ν.Δ., ΚΚΕ, «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ – τα δύο τελευταία κόμματα λόγω διατάξεων που αφορούν την παιδεία και όχι τον αθλητισμό. Τέλος, η Χ.Α. ψήφισε «κατά».

Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παραβρέθηκαν φορείς προκειμένου να εκφέρουν τις απόψεις τους. Ενταση και βροχή ερωτημάτων για θέματα που αφορούν ακόμα και την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» τέθηκαν από πολλούς βουλευτές προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκη, ο οποίος στην πρωτολογία του μεταξύ άλλων είπε: «Το περίφημο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, δεν αποτελεί προνόμιο της ομοσπονδίας, δεν είναι παρά μόνο, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης όλων των σωματείων και όλων των ενώσεων προσώπων που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτονομία, σημαίνει ότι η ΕΠΟ, έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόνομα οποιοδήποτε ζήτημα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος του ποδοσφαίρου και είναι η μόνη αρμόδια, για την κατάρτιση, με αποφάσεις των οργάνων της, Δ.Σ. και γενική συνέλευση, όλων των κανονισμών που διέπουν το άθλημα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Με άλλοθι την αντιμετώπιση της βίας, προβλέπεται η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από τον Υπουργό, για την επιβολή πειθαρχικών ποινών σε ΠΑΕ, ομοσπονδίες και λοιπούς για πειθαρχικά παραπτώματα, που προβλέπονται αναλυτικότατα και τιμωρούνται με βάση τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού προέβη, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες τροποποιήσεις:

• Για το θέμα της κατάργησης του άρθρου περί αυτοδιοίκητου του νόμου του 2006, είπε ότι θα το συζητήσει με τον εκτελεστικό γραμματέα της UEFΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να περιληφθεί στην αιτιολογική έκθεση η χθεσινή του δήλωση ότι «η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τους νόμους του κράτους, το Σύνταγμα και τα καταστατικά της FIFΑ και της UEFΑ».

• Για να επιβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο σε ΠΑΕ και ομοσπονδίες, θα απαιτείται προηγουμένως η έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ και ίσως και της ΕΛ.ΑΣ.

• Για αποφάσεις όπως η διακοπή πρωταθλήματος και ο αποκλεισμός της έδρας, θα απαιτούνται έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ καθώς και διαβούλευση με την ΕΠΟ.

• Για αποφάσεις αποκλεισμού ομάδων από την Ευρώπη, θα απαιτείται προηγουμένως διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες.

• Δεν θα λαμβάνεται μονομερώς η απόφαση για το πότε θα διεξαχθεί ένας αγώνας που μετατέθηκε ή αναβλήθηκε, λόγω πληροφοριών  που  υπήρξαν πριν το παιχνίδι για χειραγώγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή