Αντ. Σαμαράς: Η επιλογή Τσίπρα σημαίνει δραχμή

Αντ. Σαμαράς: Η επιλογή Τσίπρα σημαίνει δραχμή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kωλοτούμπα της κυβέρνησης ή δημοψήφισμα για δραχμή. Αυτές είναι, κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., οι δύο μόνον επιλογές που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας. Στον απόηχο των αναφορών του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε σχετικά, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας όσα έχει υποστηρίξει δημοσίως το τελευταίο διάστημα. Οτι, δηλαδή, η επιλογή των εκλογών ή του δημοψηφίσματος θα συνιστά ομολογία της νέας κυβέρνησης πως δεν κατάφερε να κάνει εκείνα που εξήγγειλε προεκλογικά και θα ζητάει πια εντολή για τη δραχμή. Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκφράζεται, πάντως, η εκτίμηση από πολλά στελέχη ότι το δημοψήφισμα ενδεχομένως να μη συνιστά τη βασική επιλογή του κ. Τσίπρα, σε περίπτωση μιας πέραν των «κόκκινων γραμμών» συμφωνίας, αλλά αντιθέτως να επιχειρεί να διατηρήσει ο πρωθυπουργός το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Χθες, ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται οπισθοχώρηση και η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα, ωστόσο ζήτησε από τους Ευρωπαίους πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μιλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ως επικεφαλής του «φιλευρωπαϊκού μετώπου» στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε: «Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Οχι αυτή, την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της. Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια».

Βολές προς την κυβέρνηση, στον απόηχο της περιθωριοποίησης Βαρουφάκη, επεφύλαξαν σε παρεμβάσεις τους αρκετά στελέχη (Χατζηδάκης, Δένδιας, Γιακουμάτος), την ίδια στιγμή που η κινητικότητα στο εσωτερικό παραμένει. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σημαντικού αριθμού πρώην βουλευτών της Ν.Δ. με αντικείμενο τον συντονισμό των κινήσεών τους προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής συνεδρίου με ζητούμενο και την ηγεσία του κόμματος. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της περιφέρειας (Ι. Τζαμτζής, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ευθ. Καρανάσιος, Θ. Σολδάτος, Ηλ. Βλαχογιάννης, Θαν. Νταβλούρος, Ασπασία Μανδρέκα, Κ. Κλειτσιώτης, Γ. Κοντογιάννης, Ανδ. Κουτσούμπας, Γεωργία Μπατσαρά, Λ. Τσαβδαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδ. Μαρίνος, Ελένη Μακρή, Αννα Μάνη, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος) συζητήθηκε αναλυτικά το περιεχόμενο κοινής δήλωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία. Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. παρακολουθεί από κοντά τις ζυμώσεις και επιδιώκει την πολιτική απαξίωση των αμφισβητιών με το επιχείρημα ότι οι πρωτοβουλίες τους συνιστούν, τελικά, στήριξη προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή