Από το 2016 η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου

Από το 2016 η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2016 όπως όλα δείχνουν μετατίθενται οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καθώς και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα επιβαρύνει και φέτος όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ενικός» ανέφερε ότι «η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του αφορολογήτου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Με δεδομένο μάλιστα  την κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι σχεδόν ανέφικτο να αντικατασταθούν ο ΕΝΦΙΑ κι ο συμπληρωματικός φόρος από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καταρτίζονται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι λελογισμένη εξέλιξη που δεν θα διαφοροποιεί σημαντικά τα εισπρακτικά αποτελέσματα.

Με στόχο, λοιπόν, την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και το 2015 με τον ΕΝΦΙΑ. Εναν φόρο τον οποίο είχε χαρακτηρίσει άδικο, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενδεχομένως μετά την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος οι 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικό φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ). Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αφορολόγητο όριο

«Σταθερό» θα παραμείνει και το φορολογικό σύστημα για τα εισοδήματα του 2015. Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που σχεδόν όλοι οι υπουργοί από τις 25 Ιανουαρίου και μετά ανακοινώνουν, θα εξεταστεί το 2016. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να υπάρξουν τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα στους συντελεστές. Τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είναι πολλά και είναι άγνωστο προς το παρόν πιο από αυτά θα προκρίνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα εξετάζεται:

1. Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή να διαμορφωθεί στο 45% από 42%.

2. Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Σήμερα για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,10%, ενώ για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%. Μία από τις σκέψεις είναι οι συντελεστές να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα που ίσχυαν το 2014, πριν γίνει η μείωση των συντελεστών κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή