Τετραπλάσιοι καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής

Τετραπλάσιοι καύσωνες λόγω κλιματικής αλλαγής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή, που προκλήθηκε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχει μέχρι στιγμής τετραπλασιάσει τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων από τη Βιομηχανική Επανάσταση ώς σήμερα επισημαίνει ελβετική μελέτη. Οι επιστήμονες ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι η αδυναμία ελέγχου της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενδεχομένως να καταλήξει στον πολλαπλασιασμό αυτών των φαινομένων.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, επίσης, ευθύνεται και για την εμφάνιση μεγάλων καταιγίδων, οι οποίες αυξηθήκαν κατά 22% μέσα στον 19ο αιώνα, ενώ ενδέχεται να διπλασιαστούν μέσα στον τρέχοντα αιώνα.

«Πολλοί μπορούν να ισχυρισθούν ότι είχαμε ανέκαθεν τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ προτού ο άνθρωπος αρχίζει να επηρεάζει το κλίμα» λέει ο Εριχ Μ. Φίσερ, συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change. «Πράγματι αυτό είναι ορθό αλλά οι συνθήκες άλλαξαν και τώρα έχουμε τέτοια φαινόμενα συχνότερα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες υποδεικνύουν τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ωστόσο, η μελέτη του δόκτορος Φίσερ και του συνεργάτη του Ρέτο Κνούτι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης είναι η πρώτη που αποπειράται προβλέψεις για το μέλλον, εφόσον εξακολουθήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη με τους ίδιους ρυθμούς. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι πολύ σημαντικά γιατί αν και η σταδιακή αύξηση των μέσων θερμοκρασιών παγκοσμίως σίγουρα έχει πολλές περιβαλλοντικές συνέπειες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά που επηρεάζουν περισσότερο τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ενδεικτικά, ο καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εστίασαν στους καύσωνες και τις ισχυρές καταιγίδες. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική ανάλυση προέβλεψαν πώς θα έπρεπε να είναι το κλίμα αν δεν είχε συμβεί η Βιομηχανική Επανάσταση, επικεντρώνοντας στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε οποιαδήποτε περιοχή με συχνότητα ένα ανά χίλιες ημέρες.

Αν τελικά η κλιματική αλλαγή τεθεί υπό έλεγχο, τότε οι καύσωνες μπορεί να πολλαπλασιαστούν κατά 14 φορές συγκριτικά με αυτούς που καταγράφηκαν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αν, όμως, δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, τότε οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 62 φορές, ενώ θα σημειώνονται περισσότερες αλλά και πολύ ισχυρότερες καταιγίδες.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα τελικά δεν είναι τόσο πολύπλοκα», εξηγεί ο δρ Κνούτι. «Αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη κατά ένα ή δύο βαθμούς και αναγκαστικά θα ζήσεις περισσότερες ζεστές ημέρες. Αυτό θα προκαλέσει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες βροχοπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή