«Κρυφτό» ελεγκτών με ιστοσελίδα για τζαμπατζήδες

«Κρυφτό» ελεγκτών με ιστοσελίδα για τζαμπατζήδες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ ο ελεγκτής, εκεί ο ελεγκτής, πού είναι ο ελεγκτής; Κρυφτό φαίνεται πως καλούνται να παίξουν οι ελεγκτές των μέσων σταθερής τροχιάς με τους διαχειριστές ιστοσελίδας, η οποία καθοδηγεί τους τζαμπατζήδες μακριά από τα όργανα ελέγχου. Πρόκειται για μια νέα ιστοσελίδα, που είναι στον αέρα εδώ και λίγες εβδομάδες σε δοκιμαστικό ακόμα στάδιο. Η σελίδα ενημερώνει, όπως υποστηρίζει στην περιγραφή της, τους χρήστες του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι ελεγκτές κομίστρου.

Η εν λόγω ιστοσελίδα ενισχύεται από τους χρήστες (των μέσων μεταφοράς και του site), οι οποίοι ενημερώνουν διαδικτυακά το κοινό τους, πού και πότε βρίσκονται οι ελεγκτές κομίστρου σε σταθμούς και συρμούς.

Οπως περιγράφει σε ένα φόρουμ ο δημιουργός του site, ο οποίος μεταξύ άλλων «απαιτεί» ιδέες για τον εμπλουτισμό του, «δεν το κάνω για την πάρτη του, γιατί δεν μένω καν στην Αθήνα». Ζητεί, μάλιστα, τη διάδοσή του με τη βοήθεια του επιβατικού κοινού και ειδικότερα όσων «πιστεύουν σε αυτό τον σκοπό».

Φανερός ο σκοπός

Ο σκοπός, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι άλλος από την… εισιτηριοδιαφυγή. Η ενημέρωση δηλαδή των επιβατών για το πού διεξάγονται έλεγχοι εισιτηρίων, ώστε ο λαθρεπιβάτης να μπορεί να αποφεύγει τις «κακοτοπιές».

Καθίσταται σαφές πλέον ότι τίθεται ένα ζήτημα νομιμότητας, καθώς η ιστοσελίδα περιλαμβάνει περιεχόμενο, το οποίο καθοδηγεί το κοινό στην αποτελεσματικότερη διάπραξη παράνομων πράξεων, όπως είναι η επιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Οι τζαμπατζήδες έχουν τώρα το site τους, αλλά η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) που διαχειρίζεται το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ καλείται να βρει αμεσότατα μια αποτελεσματική λύση για να λύσει το… περίπλοκο πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά με στόχο την αναστολή λειτουργίας της εν λόγω ιστοσελίδας. «Στόχος είναι να επιληφθεί στη συνέχεια η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να ανασταλεί η λειτουργία της ιστοσελίδας» εξηγούν ορισμένα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας. Μέχρι να κινηθεί, όμως, η νομική διαδικασία, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει αναγκαστεί να μπει σε μια διαδικασία κυνηγητού, καθώς παρακολουθεί το site και μετακινεί τους ελεγκτές ανάλογα με τις επισημάνσεις των χρηστών της σελίδας, προκειμένου να τους ξεγελάσει. «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να επιδιδόμαστε σε ένα συνεχές κρυφτό», περιγράφουν στην «Κ» στελέχη της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή