Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας στην Χώρα των Ονείρων

Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας στην Χώρα των Ονείρων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άτακτη έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος και μπορεί να αποφευχθεί μόνον εφ όσον οι δύο πλευρές εργαστούν με την προϋπόθεση ότι στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι το ποιός θα χάσει και ποιός θα κερδίσει. Αυτό τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιδρυτής των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Με τίτλο «Ο Τσίπρας στην χώρα των ονείρων» ο κ. Φίσερ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους του επειδή δεν μπορεί να ξεφύγει απο την «ριζοσπαστική φούσκα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν – ή δεν θέλησαν να καταλάβουν – την διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ. «Ενα κόμμα αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράσει φιλοδοξίες, να υποσχθεί και ακόμα να ονειρευτεί λίγο. Αλλά ένα κυβερνητικό κόμα δεν μπορεί να παραμείνει στον φανταστικό κόσμο ενός θεωρητικού συστήματος. Κι όσο πιό ονειροπόλες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος αντιπολίτευσης, τόσο πιό δύσκολη είναι η γεφύρωση του χάσματος με την πραγματικότητα…»

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ,  εκτός απο τον κ. Τσίπρα πρέπει και άλλοι στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν «τις φαντασιώσεις τους».

«Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς και να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ε.Ε. ή να απομακρύνει την ελληνική αριστερά απο την κυβέρνηση», γράφει ο κ. Φίσερ. « Η σημερινή κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της έχουν ένα και μοναδικό στόχο: το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρώπης και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.»

Είναι πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά μία συμφωνία επ αυτού απαιτεί απο την Ελλάαδα να αποδείξει ότι έχει τον ίδιο στόχο, καταλήγει ο κ. Φίσερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή