49 χρόνια πρίν… 30-ΙV-1966

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ: Λονδίνον, Απρίλιος.- Ο Κούο Μο Τζο, εις εκ των πλέον σημαινόντων διανοουμένων της Ερυθράς Κίνας, ωμολόγησε, κατά το πρακτορείον «Νέα Κίνα», τα ιδεολογικά του σφάλματα και συνέστησε να καταστραφούν όλα τα έργα του από το 1956 και εντεύθεν. Το πρακτορείον, αναφερόμενον εις ευρείας κλίμακος επίσημον επίθεσιν που έχει αρχίσει κατά των Κινέζων συγγραφέων, καλλιτεχνών και διανοουμένων εν γένει [Πολιτιστική επανάσταση], μετέδωσε ότι ο Κούο Μο Τζο εδήλωσε: «Ολα όσα έχω γράψει πρέπει να καούν ως άχρηστα.» Η αυτοκριτική του αποτελεί συνέχειαν των επικρίσεων ότι οι Κινέζοι διανοούμενοι «δεν κατώρθωσαν να υπηρετήσουν με τα έργα των τους εργάτας, χωρικούς και στρατιώτας» και ότι «δεν εφήρμοσαν τα διδάγματα του προέδρου Μάο Τσε Τουγκ». Ο Κούο είναι πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, αντιπρόεδρος της μονίμου επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνελεύσεως, πρόεδρος της Κινεζικής Επιτροπής διά την Ειρήνην και ηγείται πολλών άλλων οργανώσεων και ιδρυμάτων της Ερυθράς Κίνας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΙΣ ΕΙΣ ΡΩΜΗΝ: Ρώμη, 29.- Ενας φοιτητής εφονεύθη και δώδεκα άλλοι ετραυματίσθησαν χθες κατά την διάρκειαν διαδηλώσεως των φοιτητών, έξωθι του Πανεπιστημίου της Ρώμης και 12 αντιδιαδηλωταί συνελήφθησαν υπό της αστυνομίας. […] Ο κ. Πιέτρο Νέννι αντιπρόεδρος του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου ήτο μέλος ο φονευθείς φοιτητής, εξέφρασσε την θλίψιν του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ «ΑΡΕΤΗ»: Ισχυραί αστυνομικαί δυνάμεις με επί κεφαλής τον υπουργόν Δημοσίας Τάξεως κ. Χρ. Αποστολάκον […] ήρχισαν χθες την εκκαθάρισιν της πρωτευούσης από τους διαφόρους ανωμάλους, υπόπτους κ.λπ. Τύπους. Η εκκαθάρισις εγένετο κυρίως εις την περιοχήν Φιλοπάππου και Ζαππείου, εις την λεωφόρον Συγγρού, εις την Πλάκαν κ.λπ. Συνελήφθησαν πολυάριθμα άτομα, άνδρες και γυναίκες, ανήκοντα εις τας υπό εκκαθάρισιν κατηγορίας. Ο κ. Αποστολάκος εδήλωσεν ότι συνελήφθησαν « […] εις διάφορα αλσύλλια, ύποπτα κέντρα, σφαιριστήρια και εις τας οδούς, 308 άτομα όλων των κατηγοριών, ήτοι ανώμαλοι τύποι, θηλυπρεπείς νέοι, ηδονοβλεψίαι, γυναίκες ελευθερίων ηθών, ανήλικοι, άτομα καταδιωκόμενα δυνάμει καταδικαστικών αποφάσεων, αλήται επαίται κ.λπ. […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή