Η Λατινική Αμερική με τα βιβλία της στη Θεσσαλονίκη

Η Λατινική Αμερική με τα βιβλία της στη Θεσσαλονίκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν ήδη 12 χρόνια από την πρώτη φορά που ο εκδοτικός κόσμος της χώρας μετακόμισε για λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και στις εγκαταστάσεις της Helexpo. Από τις 7 ώς τις 10 Μαΐου, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί η 12η διοργάνωση, για την οποία φροντίζει φέτος το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, στο οποίο πέρασαν κάποιες από τις δράσεις και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Και η αλήθεια είναι ότι έκαναν αγώνα δρόμου οι άνθρωποι που ανέλαβαν την υλοποίηση της διοργάνωσης, αφού οι εκλογές πήγαν πολύ καιρό πίσω την έγκριση του έτσι κι αλλιώς μειωμένου προϋπολογισμού (αφού από φέτος η ΔΕΒΘ δεν είναι πλέον στο ΕΣΠΑ). Η καθυστέρηση αυτή στέρησε τη συμμετοχή της Ισπανίας, που θα ήταν φέτος τιμώμενη χώρα. Πάντως, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, την περασμένη Τετάρτη, το εγκεκριμένο κονδύλι δεν είχε φτάσει στα γραφεία του ΕΙΠ.

Τα πρόσωπα του Γκάμπο

Αν, πάντως, κρίνουμε από το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, όλοι δούλεψαν με αρωγό τη 12χρονη εμπειρία τους και την αγάπη τους για την έκθεση. Και έχουν ετοιμάσει πολλά και ενδιαφέροντα: ένα αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ, με έμφαση στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, στον Φερνάντο Πεσόα και στον Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Για τον Μάρκες, μάλιστα, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, θα στηθεί και μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με σκίτσα του με τίτλο «Τα πρόσωπα του Γκάμπο». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές και θεματικά εργαστήρια, ενώ στη 12η ΔΕΒΘ θα βρεθούν και μερικές από τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας.

Κι επειδή η Θεσσαλονίκη είναι και η πόλη του κινηματογράφου, στη διάρκεια της ΔΕΒΘ και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν σημαντικές ταινίες που βασίζονται σε κείμενα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Μανόλης Αναγνωστάκης

Η Θεσσαλονίκη έχει φέτος έναν ιδιαίτερο λόγο να αγαπά τη 12η ΔΕΒΘ, αφού ο ένας από τους δύο τιμώμενους συγγραφείς είναι ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας ποιητής ταυτισμένος με τη Θεσσαλονίκη. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου ποιητή, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ανακηρύξει το 2015 έτος Αναγνωστάκη.

Ο δεύτερος τιμώμενος Ελληνας συγγραφέας της φετινής έκθεσης είναι ο δοκιμιογράφος Ζήσιμος Λορεντζάτος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει φέτος η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στους νέους συγγραφείς και διοργανώνει, για 2η χρονιά, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, με τίτλο «Νέοι άνθρωποι – Νέες φωνές». Στις 8 και 9 Μαΐου, θα συναντηθούν με το αναγνωστικό κοινό 23 Ελληνες και 4 ξένοι νέοι συγγραφείς (πεζογράφοι και ποιητές), που ήδη έχουν έναν ή δύο τίτλους στο ενεργητικό τους. Ολοι έχουν προταθεί από έντυπα ή ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Και, φυσικά, δεν λείπει η πιο θορυβώδης, η πιο πολύχρωμη γωνιά της ΔΕΒΘ, η Παιδική Γωνιά και η Γωνιά των Εφήβων και των Εκπαιδευτικών. Εβδομήντα συγγραφείς, εικονογράφοι, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές θα πάρουν μέρος για να διασκεδάσουν αλλά και να δείξουν στους μικρούς αναγνώστες τους δρόμους της φιλαναγνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή