Όταν μένει… ακίνητο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην προηγούμενη χρονιά, το 2014, πουλήθηκαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Tα περισσότερα από τα μισά ήταν smart phones. Πλέον, πάνω από το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχεται αλλά και πού καταλήγει το κινητό μας αφού πάψουμε να το χρησιμοποιούμε, όταν το αντικαθιστούμε με ένα πιο σύγχρονο μοντέλο;

Η αλήθεια είναι ότι τις πιο πολλές φορές δεν αλλάζουμε κινητό επειδή χάλασε -αντίθετα, μια χαρά μπορεί να δουλεύει!-, αλλά επειδή «χρειαζόμαστε» την πιο σύγχρονη συσκευή, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και του ντιζάιν!

Παρά το μικρό τους μέγεθος και τη σχετικά απλή τους εμφάνιση, τα κινητά τηλέφωνα είναι εξαιρετικά σύνθετες συσκευές, που αποτελούνται από πολλά κομμάτια. Ποιος σκέφτεται, όμως, από πού προέρχονται όλα αυτά; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την κατασκευή τους χρειάστηκε να γίνει εξόρυξη των πρώτων υλών από το έδαφος, οι οποίες έπρεπε στη συνέχεια να υποστούν επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφή – ως τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται ένα κινητό.

Το τηλέφωνο είναι «ζωντανό» μόνο όσο βρίσκεται στα χέρια μας. Επομένως, «πεθαίνει» όταν το παρατήσουμε. Ο μέσος όρος διάρκειας χρήσης ενός κινητού είναι 18 μήνες. Τότε αποφασίζουμε συνήθως να «αναβαθμιστούμε», παίρνοντας μια πιο σύγχρονη συσκευή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν δε χρειάζονται πια το κινητό τους, απλώς το πετούν στα σκουπίδια. Τι συμβαίνει, όμως, μετά; Για πολλά τηλέφωνα, η ζωή τελειώνει στις χωματερές. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς, στη χωματερή καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 150.000.000 κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

Αρκετά, όμως, είναι και τα τηλέφωνα που πηγαίνουν για ανακύκλωση. Ανακυκλώνονται, δηλαδή, τα πολύτιμα ανταλλακτικά τους, «φρεσκάρονται» για να επαχρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά στις νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, αν και ακούγεται καλό, δεν είναι πάντα! Ο λόγος; Επειδή τα περισσότερα τηλέφωνα στέλνονται για ανακύκλωση στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο είναι επικίν-δυνες για τους ίδιους τους εργαζομένους οι διαδικασίες ανακύκλωσης, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνες και για το περιβάλλον, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τηλεφώνων εύκολα μπορεί να διαρρεύσουν στο έδαφος, στο νερό, αλλά και στην ατμόσφαιρα, όταν γίνονται οι κολλήσεις.

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, όταν ανυπομονούμε για το νέο μοντέλο που θα αντικαταστήσει το παλιό μας κινητό, ας το ξανασκεφτούμε μήπως βιαζόμαστε λίγο παραπάνω…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή