Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική πρωτομαγιά

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική πρωτομαγιά

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος και αριστερών οργανώσεων στο Μουσείο.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων συμμετείχαν για πρώτη φορά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις δεσμεύσεις της.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο ανιτπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Τα μηνύματά τους για την εργατική πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσεις στις πιέσεις, υιοθετώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, κατέθεσε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο ΄Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων και πορειών, που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διακοπές της κυκλοφορίας – εκτροπές) σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας και ανάλογα με την εξέλιξη των πορειών.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξηστις περιοχές πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, της Πλατείας Κλαυθμώνος και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων).

Στην Κρήτη

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε  στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

 

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

 

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, με βασικό αίτημα την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίστηκε ότι ο αγώνας των  εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Επίσης, σε ψήφισμα τους οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν «εδώ και τώρα  άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και άμεση επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ακόμη, υπογράμμισαν ότι απαιτούν «να μας δώσουν πίσω όλα τα θεσμικά  εργαλεία δουλειάς  που είχαμε στα χέρια μας οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, με τα οποία προστατεύαμε τα συλλογικά μας δικαιώματα».

 

Επίσης, τόνισαν ότι διεκδικούν την αποκατάσταση  όλων των χαμένων θέσεων  εργασίας, πολιτικές  που θα δημιουργούν ανάπτυξη  και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις.

 

Κατά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας,  οι εργαζόμενοι σε ψήφισμα τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα. Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις». Ακόμη δήλωσαν την αγωνιστική ετοιμότητά και την απόφασή τους να υπερασπιστούν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

 

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη, ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.

 

Πριν από την απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΗ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ βραβεύθηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό ζωγραφικής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά που έγινε για 20η χρονιά σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους του Νομού Ηρακλείου.

 

Στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές οι πορείες των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους: «θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τα οποία «τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα». Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας στο νομό και σε χώρους δουλειάς που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ανάκληση απολύσεων (μετρό, ΕΛΒΟ, κ.ά.). Το ψήφισμα ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.

 

«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

 

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.

«Συνεχίζουμε αταλάντευτα, αγωνιστικά, ταξικά, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ παντού σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μέτωπο απέναντι στις αυταπάτες, τον κοινωνικό εταιρισμό και τις ψεύτικες ελπίδες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης.

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ η οποία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η πορεία της «πρωτοβουλίας συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κινήσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.

Στην Τρίπολη

Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Προσθέτοντας ότι «σήμερα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτομαγιά παίρνει μια ιδιαίτερη αξία σαν μέρα και σαν μια υπόσχεση, που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον αγώνα για να ρίξουμε τις μνημονιακές διατάξεις και για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, όπως δηλαδή, τις εργασιακές συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την 13η σύνταξη».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους, για τους συνταξιούχους, για τους νέους η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα, ημέρα θυσίας, ενότητας, αλληλεγγύης».

Επισήμανε πως «το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι επίκαιρο, γιατί σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους ενωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, οφείλουμε να δώσουμε μάχες να αποτινάξουμε τα μνημόνια, τα οποία μας έχουν καταντήσει κοινωνικά ερείπια. Επιβάλλεται να κατοχυρώσουμε συλλογικές συμβάσεις. Επιβάλλεται να μην έχουμε καμιά εκποίηση στον εθνικό πλούτο και να υπάρχουν κοινωνικά αγαθά γι' όλους και, όλα αυτά για να γίνουν, χρειάζεται μέγιστη ενότητα και αλληλεγγύη».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΜΑΣ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας και του Παναρκαδικού Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ στην ομιλία της η Νεκταρία Ανδριανοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αρκαδίας, σημείωσε: «Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που γίνεται με τα νέα δεδομένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι όπως δείχνουν τα πράγματα γι' άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα σε αυταπάτες και ελπίδες που σύντομα θα αποδειχθούν φρούδες».

Η κα Ανδριανοπούλου πρόσθεσε ότι, απαιτείται συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα και υπογράμμισε: «Παλεύουμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ανάκτηση των απωλειών. Ο λαός δεν πρέπει να αρκεστεί σε ψίχουλα, ότι χάσαμε από το 2009 έως σήμερα πρέπει να ανακτηθεί στο ακέραιο, ώστε η εργατική τάξη να μπορέσει να ζήσει με πιο ανθρώπινες συνθήκες».

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Άη Θανάσης, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου την πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σαράντα Έλληνες πατριώτες. Πρώτα έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, κατέθεσαν στεφάνι και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο.

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή