Brussels Group με διαφωνίες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο μέρες διαπραγματεύσεων να έχουν γίνει σε επίπεδο Βrussels Group και μία καινούργια διαπραγματευτική ομάδα να βρίσκεται για πρώτη φορά απέναντι από τους εκπροσώπους της τρόικας, όλα τα θέματα βρίσκονται ανοιχτά. Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων έγινε μία εξαντλητική συζήτηση και επί της ουσίας «καταγράφηκαν οι διαφωνίες των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα», αλλά και χωρίς κάποια συμφωνία σε συγκεκριμένους τομείς.

Χθες, η ελληνική πλευρά, διά μέσου αξιωματούχου που συμμετέχει στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι στόχος της είναι να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, που θα εκδώσει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Αυτό όμως το σενάριο δεν υιοθετείται από μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», καθώς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πλευρές θα πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ή πολύ κοντά σε αυτήν, για να μπορέσει η ΕΚΤ να άρει το όριο των εντόκων γραμματίων και όχι συμφωνία σε ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά.

Την Πέμπτη, τα θέματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές ήταν:

1. Το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι για φέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη της τάξης του 1,2%-1,4% και με αυτό το δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί το παραπάνω πλεόνασμα, ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Οι εταίροι εκτιμούν ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική πρόβλεψη, καθώς έχουν εκτιμήσεις που δείχνουν στασιμότητα της οικονομίας το 2015 ή και ελαφρά ύφεση. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού, «βλέπουν» πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ έχουν και άκρως απαισιόδοξα σενάρια που δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

2. Ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει φέτος στα σχέδια αποκρατικοποίησης των ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ, αεροδρομίων και Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά δεν συζητάει τις περιπτώσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς θα καλυφθεί ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, που φέτος αναμενόταν να φθάσουν στα 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά στην καλύτερη περίπτωση έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να το βρίσκουν ιδιαίτερα αισιόδοξο. Επίσης, η απόσταση των δύο πλευρών αφορά και στην προσέγγιση του προγράμματος, με την Αθήνα να θέλει να αλλάξει τους όρους σε πολλές περιπτώσεις.

3. Δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση δείχνει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ ως έχει, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στοχευμένων περικοπών σε υψηλές συντάξεις. Ενα από τα «αγκάθια» είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης, με τους δανειστές να επιμένουν να μην προχωρήσει το μέτρο, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι και το μέλλον των συντελεστών ΦΠΑ (υπάρχουν σενάρια για έναν ενιαίο της τάξης του 15%-18%). Για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ φέτος, οι δανειστές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα ύψους 2-3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή