Γκιγκιάδζε: «Πρέπει να συνεχιστούν οι κυρώσεις στη Ρωσία»

Γκιγκιάδζε: «Πρέπει να συνεχιστούν οι κυρώσεις στη Ρωσία»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι αυτή να σεβαστεί τις επιλογές και την ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών, τονίζει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκίγκι Γκιγκιάδζε, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με χώρες-μέλη της συνθήκης Σένγκεν για την απελευθέρωση της διαδικασίας έκδοσης βίζας. Η Αθήνα είναι θετική, καθώς η Γεωργία υλοποιεί «ταχύτατα τη συμφωνία επανεισδοχής όσων πολιτών μας ήρθαν στην Ελλάδα παράνομα».

– Η ουκρανική κρίση επιδεινώνει τις σχέσεις με τη Ρωσία;

– Η κατάσταση με τη Ρωσία είναι πολύ δύσκολη. Η Γεωργία έχει υποστεί τις συνέπειες της επιθετικής συμπεριφοράς της Μόσχας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην οποία επιτέθηκε ο Πούτιν, το 2008, και οδήγησε στη συνεχιζόμενη κατοχή της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Εχουμε την αίσθηση ότι το 2008 η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν όσο σθεναρή θα έπρεπε, και γι’ αυτό βλέπουμε σήμερα την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ανατ. Ουκρανία και την Κριμαία. Η πολιτική της Ρωσίας έναντι των γειτονικών χωρών που κινούνται προς ταχεία ενσωμάτωση στην Ε.Ε. είναι «μη φιλική», για να το πω όσο πιο διπλωματικά μπορώ.

– Είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις;

– Η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι αυτή να σεβαστεί τις επιλογές και την ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Η κρίση άρχισε μετά την απόφαση της Ουκρανίας να εργασθεί για την ένταξή της στην Ε.Ε. και να υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Εμείς υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

– Ποιες χώρες πιέζει η Ρωσία;

– Η πίεση της Ρωσίας συνεχίζεται κατά των χωρών που προσεγγίζουν την Ε.Ε. Οι Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία αποφάσισαν να κινηθούν προς την Ε.Ε και για την απόφασή τους αυτή η Ρωσία τις τιμωρεί. Οι τρεις χώρες υπογράψαμε κοινή διακήρυξη για την ευρωπαϊκή μας πορεία και για τον μακροπρόθεσμο τελικό στόχο που είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην Ε.Ε. Στη Γεωργία, το 80% του λαού επιθυμεί την προσέγγιση με την Ευρώπη.

– Η Ρωσία θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ την απειλεί.

– Μπορεί η Ρωσία να θεωρεί το ΝΑΤΟ ως απειλή. Αλλά για μας είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης. Και, φυσικά, δεν απειλεί κανέναν.

– Προχωρά ο αγωγός ΤΑΡ;

– Δύο αγωγοί αερίου και ένας πετρελαίου ξεκινούν στην Κεντρική Ασία, περνούν από το έδαφός μας, και φθάνουν στην Ευρώπη. Ο ΤΑΡ θα έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Η Γεωργία είναι κόμβος και καθοριστικό μέρος του εναλλακτικού σχεδιασμού ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κίνα. Θα μεταφέρονται προϊόντα από την Κίνα και την Κεντρική Ασία στην τουρκική και τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο νέος «δρόμος του μεταξιού» μειώνει την απόσταση Κίνας – Ευρώπης στο μισό σε σχέση με τη θαλάσσια μεταφορά των προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή