Μονόδρομος ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους εταίρους

Μονόδρομος ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους εταίρους

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαντλούνται και οι τελευταίες αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος και η αγορά στενάζουν υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Οι εξαγωγές και ο τουρισμός απειλούνται και η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση υπονομεύονται. Οι επενδύσεις έχουν «παγώσει» και η διεθνής εικόνα της χώρας διαβρώνεται με ρυθμούς επιταχυνόμενους.

Αυτό υπογραμμίζουν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, του τουρισμού και των εξαγωγέων, οι οποίοι, μιλώντας στην «Κ», απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση για ρεαλιστικό συμβιβασμό με την Ευρώπη, απευχόμενοι τον αργό θάνατο που έχει αγκαλιάσει την αγορά. Ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να επισπεύσει και να λάβει άμεσα τις αποφάσεις εκείνες που θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και να απέχει από εκείνες που θα την υπονομεύσουν περαιτέρω.

Θ. Φέσσας – ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στην «Κ», υπογραμμίζει ότι «συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας μας και το φάντασμα ενός νέου κύκλου ύφεσης έχει επανέλθει απειλητικό, με προβλήματα στη ρευστότητα, υψηλό κόστος χρήματος, «πάγωμα» επενδύσεων, πτώση της ανταγωνιστικότητας, κίνδυνο αύξησης της ανεργίας. Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θεωρούν πως η αποκατάσταση της σταθερότητας, μέσα από ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους εταίρους μας, είναι μονόδρομος. Το έχει ανάγκη η οικονομία, που εδώ και καιρό λειτουργεί σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον αβεβαιότητας και κλιμακούμενων προκλήσεων. Το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον επιτάσσει να δουλέψουμε με συνέπεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς μόνο έτσι μπορεί να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει «η Φλόριντα και η Καλιφόρνια μαζί της ευρωπαϊκής ηπείρου», αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της, το φυσικό της περιβάλλον, το κλίμα της, την ιστορία της και τη γεωγραφική της θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε πως μια άμεση και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, «που προτάσσει την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, μέσα από ένα μακροπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση για να εκτιναχθούμε προς το μέλλον χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Σε ένα τέτοιο σχέδιο η πολιτεία θα μας έχει δίπλα της, σταθερούς συμπαραστάτες και αρωγούς».

Ανδρ. Ανδρεάδης – ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην «Κ», αναφέρει πως «όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην οικονομία και στην απασχόληση». Ηδη το τελευταίο διάστημα αρχίζει και πάλι να διαμορφώνεται ταχύτατα μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, που επηρεάζει και τον τουρισμό.

«Τα πρώτα σημάδια έχουν καταγραφεί στη Γερμανία αλλά και στην Αγγλία, οι οποίες, αν και ξεκίνησαν κρατήσεις με διψήφια ποσοστά αύξησης, φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου να έχουμε χάσει σημαντικά μερίδια». Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ θα επανεκτιμηθεί από τον ΣΕΤΕ στο τέλος Μαΐου. «Εχουμε πλέον φτάσει στο σημείο που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχιστεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί», σημειώνει.

«Ο ΣΕΤΕ κατανοεί πλήρως την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση για την Ελλάδα, για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, την ανάταση της οικονομίας και την υποστήριξη της κοινωνίας. Δεν γίνεται, όμως, υπό την πίεση των δανειστών, να εμφανίζονται συνεχώς διαφορετικά σενάρια σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιβολή νέων φόρων στον τουρισμό, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και χωρίς να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός», προσθέτει ο Α. Ανδρεάδης.

Κ. Λουφάκης – ΣΕΒΕ

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης, τονίζοντας πως πρέπει να έλθει τάχιστα μια συμφωνία. «Ολοι θέλουν σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να δούμε και μέχρι πού μπορούν να υποχωρήσουν οι εταίροι μας. Είναι η ύπαρξη αποτελέσματος που θα κρίνει την προσπάθεια. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα είναι χειρότερο από το να μην είχαμε διαπραγματευθεί καθόλου. Ομως η αγορά, ενώ παρακολουθεί αυτό το έργο, έχει στερέψει από ρευστότητα. Οσο δεν χρηματοδοτείται η οικονομία, δεν γίνεται τίποτα. Φοβάμαι πως οι δυνατότητες που έχουμε για συμφωνία εξαντλούνται. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα».

 

Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη

H πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη υπογραμμίζει πως «θα ανέμενε κανείς οι μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν παραγωγική και εξωστρεφή δυναμική για τις επιχειρήσεις της χώρας να αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δανειστών και σύσσωμης κυβέρνησης. Ομως η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ συνεχίζεται η τραγική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και διογκώνεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις». Η κατάσταση αυτή υπονομεύει τον εξαγωγικό τομέα, που φάνηκε να αποκτά πρόσθετη δυναμική μετά την υποχώρηση του ευρώ. Τα πλήγματα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, είναι καίρια: καθυστερούν εκ νέου οι επιστροφές ΦΠΑ, ορίζονται ασφυκτικά χρονικά όρια και περιορισμένη προστασία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ασφαλιστική κάλυψη εξαγωγών προς την ελληνική αγορά, αναστέλλονται επενδύσεις, παρατείνεται η αναμονή για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων και το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) έχει «παγώσει».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή